середа, 02 лютого 2022 08:20

Книгу Джеймса Джойса заборонили через сцену із мастурбацією

Книгу Джеймса Джойса заборонили через сцену із мастурбацією
Джеймс Джойс 16 червня 1904-го познайомився з Норою Барнакль. Після народження доньки і сина у Джойса починаються проблемами зі здоров'ям. Фото: https://www.gettyimages.com

У Парижі 2 лютого 1922-го вийшов роман ірландського письменника Джеймса Джойса "Улісс". Фоліант у синій палітурці обсягом понад 700 сторінок випустили накладом 1000 примірників, автор підписав 100 перших копій.

Джеймс Джойс народився в передмісті Дубліна в багатодітній родині. Писати вірші хлопець почав у дитинстві. Після навчання в дублінському університеті працював журналістом, учителем. 16 червня 1904-го познайомився з Норою Барнакль. Перебрався до Цюриха у Швейцарії. Після народження доньки і сина у Джойса починаються проблемами зі здоров'ям. Він погано бачив, переніс 12 операцій на очах.

Коли закінчував роботу над романом "Дублінці" 1906-го, задумав написати ще одну історію про єврейського рекламного агента Леопольда Блума. Через вісім років він врешті почав роботу над романом. Назва книжки походить від латинізованого імені давньогрецького героя Одіссея — Улісс.

Писав два роки – по кілька фраз на день. Розповів про один день із життя Леопольда Блума та письменника Стівена Дедала. Вперше використав техніку "потік свідомості" – літературний метод, коли пишуть численні думки і почуття, які проходять через розум оповідача. Кожен епізод прив'язаний до біографії самого Джеймса Джойса. Публікація його 14 епізодів в одному американському журналі "Little Review" закінчується судовим процесом. "Товариство з викорінювання пороку" звинуватило автора в непристойності – у романі була сцена із мастурбацією головного героя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книгу про пригоди дівчинки в країні чудес автор написав за рік

Книгу заборонили у Сполучених Штатах. Поштова служба спалювала виявлені примірники роману. Лише 1933-го суд виносить ухвалу, що "Улісс" не є порнографією і може бути виданий у країні. Джойс публікує свій твір Америці та у Лондоні.

Роман спричинив шквал критики і захоплення. Письменник ірландського походження Джон Рендольф назвав його "літературним більшовизмом...антихристиянським, хаотичним, абсолютно неморальним". Романіст Володимир Набоков: "божественним твором мистецтва і найбільшим шедевром прози XX століття". Американська письменниця Вірджинія Вулф написала: " Улісс був пам'ятною катастрофою — величезною в сміливості, приголомшливою в катастрофі".

Роман "Улісс" 1998-го був визнаний як № 1 у списку 100 найкращих романів XX століття англійською мовою за версією видавництва Modern Librar вважають одним з найвпливовіших письменників XX ст. Наступного року журнал "Time" включив письменника в список "100 героїв і кумирів XX століття", сказавши, що Джойс здійснив цілу революцію.

Після поразки Франції та окупації частини її території німецькими військами на початку Другої світової війни письменник повернувся до Цюріха. 12 січня 1941-го Джойса госпіталізували зі шлунковими кольками. Наступного дня письменник після операції помер у лікарні.

У вашингтонській газеті The National Era 5 червня 1851-го вийшов перший розділ роману "Хатина дядька Тома" письменниці Гаррієт Бічер-Стоу. За рік вийшла книга про важку долю рабів у США. Книга обурила Південь Сполучених Штатів. Прихильники рабства шалено критикували її. Письменниця отримувала листи із загрозами.

Зараз ви читаєте новину «Книгу Джеймса Джойса заборонили через сцену із мастурбацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути