субота, 04 липня 2020 09:20

Книгу про пригоди дівчинки в країні чудес автор написав за рік

Книгу про пригоди дівчинки в країні чудес автор написав за рік
"Пригоди Аліси у Країні Чудес" переклали 174 мовами світу. Фото: Ілюстрація Чарлза Робінсона (1907)

Книгу "Пригоди Аліси в Країні чудес від Льюїса Керролла" надрукували 4 липня 1865-го в друкарні Oxford University Press видавництвом Macmillan and Co. Тираж у 2 тис екземплярів оплатив сам автор - Чарльз Доджсон. "Пригоди Аліси у Країні Чудес" переклали 174 мовами світу. За сім років вийшло продовження - "Аліса в Задзеркаллі".

Англійський математик Чарльз Доджсон, його друг Робінсон Дакворт та троє сестер: 13-річна Лорін Шарлотти, 10-річна Аліса та 8-річна Едіт каталися на човні по Темзі. Доджсон розповідав супутницям історію про маленьку дівчинку Алісу, яка відправилася на пошуки пригод. Аліса зустрічає химерних звірів, що вміють розмовляти. Час від часу з Алісою стаються дивні зміни. Вона зменшується, а потім збільшується в розмірі. У неї то зникають плечі, то витягується шия. Попри дивовижні перетворення жителів Країни див, Аліса сміливо поводиться там і намагається зрозуміти, як там все працює.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменник написав роман, в якому пожежники спалюють книги

Доджсон почав роботу над рукописом наступного дня після поїздки. "Алісу в країні див" Керрол написав менше ніж за рік. Розширив історію, додав кілька глав, змінив кілька віршів і додав жарти. Вирішив, що його книга буде розважальною, а не повчальною. У Англії дітей тоді виховували у суворих традиціях. Дітям розповідали страхітливі міфічні історії та байки, дитяча література здебільшого проповідувала сувору мораль.

Найняв професійного ілюстратора Джона Теннієла, який вже працював над дитячими книгами. Перший випуск книги Керрол запланував на 4 липня. У друкарні встигли переплести 48 книг із двохтисячного тиражу, 20 з яких Керролл підписав і подарував друзям. Ілюстратор Джон Теннієл наполягав на тому, що якість друку дуже низька – малюнки були нечіткими, на деяких сторінках чорнило було занадто світлим.

Керролл погодився з ним, вибачаючись, відкликав подарунки і відмовився від замовлення. Практично весь тираж знищили. Твір перевидали у грудні цього ж року накладом у 1000 примірників. Тираж зник з полиць книжкових магазинів в одну мить. Незадовго до свого 66-річчя Льюїс Керролл захворів на важку форму грипу і помер.

У США вийшла в світ 20 жовтня 1953-го антиутопія Рея Бредбері "451 градус за Фаренгейтом". Книга стала культовою.

Зараз ви читаєте новину «Книгу про пригоди дівчинки в країні чудес автор написав за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути