середа, 02 вересня 2020 10:42

Київ уклав вигідну угоду

Київ уклав вигідну угоду
Руський князь Олег здійснив походи на Візантію у 907 і 911 роках. Ілюстрація: ukraina.hrest.info

Київська Русь та Візантія підписали мирний договір 2 вересня 911 року. Перед тим русичі та варяги на чолі з князем Олегом здійснили вдалий військовий похід на Константинополь.

Угоду уклали грецькою і старослов'янською мовами. Вона підтверджувала й посилювала попередні домовленості 907 року. Тоді Візантія мала сплатити Київській Русі данину і викуп дружинникам. Поселення варязьких і руських купців у Константинополі отримувало статус колонії. Вони мали право оселятися у кварталі святого Маманта Кесарійського і не сплачувати мит у разі торгівлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звідки походять імена перших українських князів

Новий договір підтверджував дружні відносини між країнами і право руських купців жити у Константинополі й торгувати без мит. Їх мали утримувати за рахунок імперської скарбниці. Договір встановлював покарання за кримінальні злочини як руських, так і грецьких купців і визначав порядок викупу полонених.

Також сторони зобов'язалися надавати допомогу в порятунку суден, які зазнали катастрофи біля берегів однієї з країн, замість їх захоплення. А Візантія отримала право наймати русичів на військову службу.

Від Русі угоду підписали князь Олег і його великі дружинники - Карли, Фарлаф, Веремуд, Рулав, Гуди, Руалд та інші. З боку Візантії підписи поставили імператор Лев VI, його син Костянтин і брат Олександр.

18 червня 860 року приблизно на 200 суднах русичі на чолі з князем Аскольдом вдерлися до затоки Золотий Ріг і взяли в облогу столицю Візантійської імперії – Константинополь, давній Візантій. Аскольд удало вибрав час для першого походу Русі на тодішню столицю світу. ­Навесні 860-го візантійський імператор Михаїл на чолі 40-тисячного війська рушив углиб Мало­азійського півострова на війну з арабами.

Після тижневої облоги русичі відійшли від Константинополя. Отримали величезний відкуп, нові умови торгівлі з Візантією та пообіцяли перейти у християнство.

Зараз ви читаєте новину «Київ уклав вигідну угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути