середа, 03 липня 2013 19:03

Китайські гроші відкривають список 5 найбільш незвичайних банкнот в історії
5

У сучасному світі паперові гроші відрізняються різноманітністю, і не тільки в надійності і реальный вартості. Існують неофіційні "конкурси" купюр - найкрасивіших за дизайном, найбільш захищених тощо. Gazeta.ua пропонує добірку найдивніших купюр у світовій історії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На гривнях 1918-го коваля намалювали схожим на Григорія Сковороду

Банкноти концентраційного табору (Чехія)

Автор: Фото: visualhistory.livejournal.com
 

Ці банкноти нацисти створили для обігу всередині концентраційного табору Терезієнштадт, що розташовувався на території колишнього гарнізонного міста Терезин в Чехії, на березі річки Огрже. Цей табір вважався у нацистів "зразково показовим" - його демонстрували представникам Червоного хреста та інших міжнародних організацій як приклад гарного поводження з євреями. Там діяли синагоги, лекційні зали, випускалися журнали, проводилися вистави та виставки. Ці банкноти в 10 і 20 крон, видрукувані на простому папері, стали частиною влаштованої для Червоного хреста показухи, не мали ніякої дійсної цінності і ніколи не використовувалися.

Банкноти з вирізаним обличчям диктатора (Заїр)

Автор: Фото: visualhistory.livejournal.com
 

У 1997 році африканська держава Заїр (зараз Демократична республіка Конго) скинула тоталітарний режим Жозефа Мобуту. Коли новий уряд зіштовхнувся з браком готівкових грошей, вони вирішили тимчасово використовувати старі банкноти в 20 тисяч заїр, вирізавши з них зображення диктатора.

Сто трильйонів доларів (Зімбабве)

Автор: Фото: visualhistory.livejournal.com
 

У січні 2009 року Резервний банк Зімбабве почав випуск банкноти в 100 трильйонів місцевих доларів. Доти рівень інфляції в Зімбабве був найвищим у світі. Банкноту, яку ви бачите вище, можна було обміняти на 300 доларів США. У липні 2008 року інфляція досягла запаморочливою цифри в 231 мільйон відсотків. Буханець хліба коштував 300 мільярдів зімбабвійських доларів.

100 мільйонів мільярдів пенго (Угорщина)

Автор: Фото: visualhistory.livejournal.com
 

Перед Другою світовою війною угорські пенго переживали найвищий рівень інфляції з коли-небудь зареєстрованих. У 1946 році в Угорщині з'явилися банкноти в 100 мільйонів мільярдів пенго. Якщо в цифрах, то це буде виглядати так: 100 000 000 000 000 000 000 пенго. Ціни подвоювалися приблизно через кожні 15 годин, тому в липні 1946 року угорський уряд скасував пенго, замінивши його на форинт, який залишається офіційною грошовою одиницею Угорщини донині. Банкноти, які ви бачите вище, дійсно були віддруковані, але так ніколи в обігу і не були.

Найдавніша банкнота - 1380 р. (Китай)

Автор: Фото: visualhistory.livejournal.com
 

Найперше з відомих використань паперових грошей відноситься до Китаю 800-х років нашої ери. Банкнота, яку ви бачите вище - найстаріша зі збережених. Вона була випущена близько 1380 року.

Зараз ви читаєте новину «Китайські гроші відкривають список 5 найбільш незвичайних банкнот в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути