Ексклюзиви
середа, 05 грудня 2012 12:23

Китайці розкопали береги "Моря смерті"

Автор: Фото: historic.ru
  Супутниковий знімок Лоб-Нор
Супутниковий знімок Лоб-Нор

Команда китайських археологів провела експедицію в одній з найбільш маловивчених і небезпечних областей Китаю - біля озера Лоб-Нор, яке також називають "Морем смерті".

Свою другу назву - "Море смерті" - Лоб-Нор отримало через суворі кліматичні та географічні умови. Воно розташоване між пустелею Такла-Макан і гірським хребтом Куруктаг на території Синьцзян-Уйгурського автономного району. Раніше Лоб-Нор було солоним озером і в 1950-х роках займало площу приблизно в 2000 кв. м, однак до 1970-м рокам фактично перестало існувати. Сьогодні на цьому місці знаходиться група боліт і озер, з'єднаних каналами з річкою Тарім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї знайшли 1800-річну гробницю легендарного полководця (ФОТО)

У 1900 році шведський мандрівник і дослідник Свен Гедин знайшов у Лоб-Нора древнє місто Лоулань. Потім британський археолог Марк Аурель Стейн на початку 20 століття виявив в цьому регіоні ще близько 100 археологічних пам'яток. У 1980-х, після того як китайський археолог Пен Цзяму безслідно зник в цьому районі, озеро отримало сумну славу.

Команда з 22 археологів в рамках Третього національного проекту з вивчення культурної спадщини в листопаді минулого року зробила нову експедицію в цей безлюдний регіон. За допомогою сучасних технологій вчені нанесли на карту свій маршрут, на якому виявили сліди перебування людини та зробили безліч історичних знахідок.

"Експедиція знайшла поховання, елементи дерев'яних будівель і сліди сільськогосподарських ділянок. Вздовж річки в давнину тут росли шовковиці, що свідчать про високий рівень цивілізації", - розповів Ян Лінь (Yang Lin), глава Археологічного інституту при Національному музеї Китаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї знайшли суп віком 2400 років (ФОТО)

Для походу, який тривав 20 днів, археологам довелося спорядити шість позашляховиків, навантажених водою, їжею, бензином, генератором та іншими предметами, необхідними для розбивки табору посеред пустельної місцевості. Подорож почалася від річки Кун-Цюе на схід. Маршрут пролягав через древнє місто Лоулань, а звідти повертав на південь.

"Деякі виявлені нами зразки кераміки налічують до 3000 років", - зазначив Лю Гожуй, голова археологічного відділення управління культурної спадщини Сіньцзяна. Він додав, що в цьому районі такі стародавні предмети матеріальної культури раніше ніхто не знаходив.

За словами Яна, виробництво кераміки в районі Лоб-Нора отримало розвиток ще в ранньому бронзовому столітті. "Колір, стиль і форма виявленої кераміки вказує на вплив цивілізацій Центральної Азії та області річки Хуанхе", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї розкопали динозавра-трясогузку (ФОТО)

Крім того, археологи знайшли поховання, які датували періодом династій Хань (206 р. до н. е. - 220 р. н. е.) і Цзінь (265-420 рр.). "Всього ми виявили і зафіксували розташування близько 200 археологічних пам'яток, включаючи й ті 100, які знайшов британський археолог Аурель Стейн більше сто років тому", - розповів Лю.

Хоча археологи вирушили в подорож восени, коли природні умови є найбільш сприятливими, їм довелося зіштовхнутися з безліччю труднощів. "З 1988 року я вже побував в Лоб-Норі десяток разів, але вперше мене застав тут осінній град і дощ. А температура майже весь час була нижче нуля, навіть у розпал дня", - розповів Лю.

Польова розвідка, яку провели археологи, - частина проекту, який тривав з вересня по грудень минулого року. У його рамках вчені проїхали близько 32 500 км, дослідивши Синьцзян від північних до південних кордонів. Всього вони виявили більше 800 археологічних пам'яток. І на початку квітня, після попередніх аналізів, опублікували результати своєї експедиції.

Тепер китайські вчені зможуть планувати майбутні розкопки в Лоб-Норі, ґрунтуючись на даних польової розвідки.

Третій національний проект з вивчення культурної спадщини закінчився в грудні 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Китайці розкопали береги "Моря смерті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути