середа, 16 грудня 2020 08:21

Страту президентського подружжя транслювали по телебаченні

Страту президентського подружжя транслювали по телебаченні
Революція в Румунії 1989-го призвела до повалення диктаторського режиму Фото: legaltechnique.org

Священик Ласло Текеші виступив проти румунського президента Ніколає Чаушеску 16 грудня 1989-го. Після промови в церкві румунського міста Тімішоара його заарештували військові.

Пастор Текеші сміливо викривав сваволю чиновників і злочини комуністичної влади в Румунії. Його спробували виселити з будинку. Та парафіяни оточили дім для захисту єпископа. Пізніше до них почали приєднуватися й опозиційно налаштовані румуни. Поліція і війська розігнали демонстрантів водометами, сотня людей загинуло.

Чутки про події біля єпископського будинку збурили Тімішоару. Це стало поштовхом до початку революції. Диктатор Ніколає Чаушеску віддав наказ стріляти в маніфестантів, оголосив надзвичайний стан в країні. За різними оцінками вбили до 10 тис. людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після розстрілу диктатора люди пили вино і святкували Новий рік

22 грудня Ніколає Чаушеску вимушено залишив охоплений протестами проти його правління Бухарест. Влада перейшла до Фронту національного порятунку.

Армія стала на бік протестувальників. Диктатору разом з дружиною вдалося втекти на гелікоптері.

Наступного дня румунського президента затримали й віддали під трибунал. Через кілька годин подружжя Чаушеску розстріляли. Страту транслювали у багатьох країнах світу.

У Празі 17 листопада 1989-го поліція розігнала студентську демонстрацію, приурочену до 50-ї річниці розправи нацистів над чеськими студентами. Дії чеської влади тоді спровокували хвилю протестів по всій Чехословаччині. Вони вилилися в Оксамитову революцію, що привела до падіння комуністичного режиму.

Зараз ви читаєте новину «Страту президентського подружжя транслювали по телебаченні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути