вівторок, 25 грудня 2018 08:20

Після розстрілу диктатора люди пили вино і святкували Новий рік

Після розстрілу диктатора люди пили вино і  святкували Новий рік
Через кілька годин після трибуналу подружжя Чаушеску було розстріляне Фото: Ukrinform

Румунського диктатора Чаушеску Ніколае i його дружину Єлену Чаушеску розстріляли 25 грудня 1989 року. Трупи показали по телебаченню.

На кінець 80-х років практично усі соціалістичні країни переживали глибоку соціально-економічну кризу. В Румунії приводом до початку революції стала спроба зміщення, а потім депортації з країни дисидента угорського походження пастора Ласло Текеша. 16 грудня в місті Тімішоара почалися масові акції протесту. Поступово обурення мітингуючих почало переростати в протест проти комуністичної партії Румунії. Піком протестів стала ніч з 16 на 17 грудня, коли в Тімішоару були введені війська.

З під владного контролю повністю вийшли об'єкти інфраструктури, стратегічні будови, заводи та деякі військові частини. В ніч з 22 на 23 грудня румунського президента та його дуржину затримали та віддали під трибунал, який виніс їм смертний вирок — розстріл. Через кілька годин після трибуналу подружжя Чаушеску було розстріляне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Румунії повалили диктатора Чаушеску

Румунія стала першою та єдиною країною, де соціалістичний режим був повалений народним повстанням. Мешканці Бухареста в той час стояли на майдані перед будівлею ЦК Комуністичної партії. Новину про смерть слухали мовчки. Багато хто в натовпі тримав пальці буквою V – "Перемога". Секурітате склала зброю. Повстанці спекли пиріжки й пригостили ними солдатів. Пили вино на майдані. Розстріл Ніколае та Єлени Чаушеску збігся зі святкуванням Нового року, тож на танках і БТРах встановлювали прикрашені ялинки.

Румунія стала першою з країн Східної Європи і колишніх членів Організації Варшавського договору, що заборонила Комуністичну партію. Протягом 1990-х в Румунії відбувалася жвава дискусія щодо присутності екс-комуністів в органах державної влади. Але, лише у 2012 р. офіційно було заборонено екс-комуністам приймати участь в політичному житті країни.

Зараз ви читаєте новину «Після розстрілу диктатора люди пили вино і святкували Новий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути