пʼятниця, 19 червня 2015 12:45

Як виглядав Острог 60 років тому - раритетні ілюстрації
10

Фото: foto-history.livejournal.com

У 1958 році в Рівному вийшов путівник по давньому українському місту Острог, колисці князів Острозьких.

Острог - стародавнє місто, про нього вже згадується в Іпатіївському літописі під 1100 роком, коли він був відданий за рішенням Ветичівського з'їзду Давиду Ігоровичу внуку Ярослава Мудрого взамін Володимерецького князівства за осліплення Василька Ростиславича, разом з городищем Більмаж. Припускають, що назву місто одержало від давньоруського слова "острог", що означало укріплення, обнесене тином. Стародавні назви його були Острогобор, тобто укріплення в бору, і Остроріг, тобто гострий ріг, який утворили названі вище відроги гір, що впираються в подільську височину.

У 16-ому столітті Острог став значним осередком ремесел і торгівлі, важливим центром православ'я в Україні, вогнищем освіти і культури. Костянтин Острозький 1576 року заснував тут славну Острозьку академію, зібрав у ній видатних науковців і педагогів того часу — Г. Смотрицький, Й. Борецький, Д. Наливайко та багато інших. В академії навчалися гетьман П. Сагайдачний, вчений і письменник М. Смотрицький та багато інших. В Острозі також працював Іван Федоров, який видавав свої відомі книги, такі, як "Буквар", "Новий завіт з Псалтирем", Острозька Біблія.

Зараз ви читаєте новину «Як виглядав Острог 60 років тому - раритетні ілюстрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути