середа, 03 липня 2019 15:49

Наче пропеллер: знайшли давню булаву східного вождя

Автор: thehistoryblog.com
  Неподалік Карпат знайшли бронзову булаву східного типу
Неподалік Карпат знайшли бронзову булаву східного типу

Польські археологи виявили дивний бронзовий артефакт із пелюстками під час розкопок біля перевалу Дуклі, Підкарпатське воєводство. Встановили, що його виготовили близько I тис. до н.е. - в епоху бронзи.

Дивна форма знахідки одразу привернула увагу вчених. Виріб нагадує "пропелер" і знаходиться у гарному стані. За своєю формою та наявністю отвору в нижній частині виробу артефакт схожий на елемент булави.

"Неможливо точно сказати, звідки взялася ця булава, але, швидше за все, вона належала якійсь культурі Близького Сходу - Іранській. Імовірно, нею володіла важлива людина. Булава була не тільки страшною зброєю, але і символом влади", - зазначив археолог із університету Жешува та керівник розкопок Войцех Пастеркевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли горщик, на який саджали дітей давні римляни

Учені не можуть пояснити, чому дивний артефакт опинився на півдні Польщі 3 тис. років тому. Відзначають, що перевал Дукля є зручним проходом Карпатами з сучасної Словаччини у Польщу, повідомляє The History Blog.

"Недивно, що іноземна армія могла пройти ним у далекому минулому. Можливо, булава була втрачена в поході або бою", - констатував археолог.

Булава вже оголошена власністю Польської держави. Вчені планують визначити, з якого сплаву і коли саме її відлили. Виставлять у музеї в Жешуві. Найбільшу схожість знахідка має з булавою, яку знайшли неподалік Черкас, Україна.

В Іракському Курдистані на дні пересохлого водосховища виявили залишки палацу, збудованого 3400 років тому. Руїни тривалий час перебували під водами річки Тигр у водосховищі Мосул. Нещодавно рівень води сильно впав внаслідок засухи. Археологи почали розкопки. Вони знали, що у цій місцевості колись існувало місто імперії Міттані.

Зараз ви читаєте новину «Наче пропеллер: знайшли давню булаву східного вождя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути