вівторок, 20 березня 2012 12:36

Як насправді виглядав Іван Мазепа?
24

Портрет гетьмана Івана Мазепи в латах з Андріївською стрічкою. Найбільш імовірна зовнішність Мазепи.  Невідомий художник. 1700 рік. Дніпропетровський художній музей
Бернінгротг М. Портрет Яна Мазепи. 1706.
Гетьман Іван Мазепа. Невідомий художник. XIX ст., Національний музей історії України
Портрет Івана Мазепи з літопису С. Величка
Портрет Івана Мазепи в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври

20 березня 1639 року народився Гетьман Іван Мазепа. Досі він лишається доволі суперечливою фігурою не лише в Україні. Разом з тим, він був чи не найбільш знаною українською постаттю за кордоном, неодноразово ставав героєм художніх і мистецьких творів авторів із Західної Європи.

Іван Мазепа залишив після себе не мало таємнць. Одна з них - його справжня зовнішність.

Після оголошення гетьману анафеми, російськиі імперські уряди мали на меті знищити все, що могло нагадати українцям про гетьмана Мазепу.

Відтак були знищені майже всі зображення гетьмана на картинах, церквах, іконах, гравюрах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батуринська фортеця пахне свіжим брусом

У результаті цих дій на сьогодні відсутні точні уявлення про те як виглядав гетьман. Загалом існує 16 варіантів його портретів.

Нещодавно історикам вдалося наблизитися до розгадки. Визначення справжнього вигляду Мазепи було засноване на спільному висновку істориків, мистецтвознавців й судово-криміналістичної експертизи Академії СБУ України.

На думку дослідників, на серії портретів, які мають великий відсоток збігів, зображений гетьман Іван Мазепа у різні періоди свого життя. Серед них -

  • портрет з Дніпропетровського музею
  • гравюра Бернінгротга
  • фреска у Києво-Печерській Лаврі
  • портрет з Національного музею історії України
  • гравюра з літопису Самійла Величка

При цьому, на думку деяких дослідників, портрет з Національного музею історії України був пошкоджений під час невмілої реставрації художником-кріпаком.

Цікавою є історія імовірних портретів Івана Мазепи, які не відтворюють рис гетьмана. Зокрема, портрет коронного гетьмана Яна Сапіги.

Історик Ольга Ковалевська, яка досліджувала зовнішність Мазепи, пояснює цей казус.

"В інвентарних книгах Ґріпсгольмівської галереї, де відповідно зберігався портрет від початку її існування, тобто від 1823 року, під номером 497 був зазначений саме портрет Івана Мазепи. Це, очевидно, було пов'язане з тим, що людина, яка вперше описувала ці портрети, могла не знати хто саме зображений і могла за зовнішніми атрибутами просто припустити, що це портрет Івана Мазепи. Можна припустити і іншу річ - що вона навмисне хотіла продемонструвати, що в Ґріпсгольмівській галереї зберігається справжній портрет Мазепи.", вважає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євген Чикаленко відмовився стати гетьманом України

Ще одним популярним "портретом Мазепи" є зображення, створене Норбліном. У музеї Полтавської битви навіть висить барельєф гетьмана Івана Мазепи, який відтворює твір Норбліна.

"Те, що у Полтавському музеї висить цей барельєф... Вони просто цінують його цінність, оскільки його виконав відомий майстер у 50-х роках. Але те, що він не відтворює Мазепу, - це так. Ми обговорювали можливість усунення цього портрету з експозиції, але домовленості не було знайдено, оскільки це зашкодило б певній симетрії. Тому залишилося зображення, але обіцяли поміняти підпис", - додає Ковалевська.

Насправді ж ще на початку ХХ століття з'ясували, що Норблін зобразив людину з маєтку князя Чорторийського - так званого "жида Мазепу".

На думку Ольги Ковалевської, найімовірнішим зображенням Івана Мазепи є портрет з Дніпропетровського музею.

Зараз ви читаєте новину «Як насправді виглядав Іван Мазепа?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

60

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути