середа, 17 червня 2015 14:30

Зміни клімату впливали на міграцію у Європі - вчені

Зміни клімату впливали на міграцію у Європі - вчені
Фото: scientificrussia.ru

В шотландській печері вчені дослідили сталагміти. Вони відкрили вікно в минуле і розкрили давній клімат, який міг вплинути на історичні та соціальні зміни в Європі. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.

"Наше дослідження допомагає зрозуміти кліматичний контекст деяких великих міграційних подій в Європі і дозволяє будувати гіпотези про вплив середовища на соціальні зміни в суспільстві", - сказав провідний дослідник проекту з університету Південного Уельсу Енді Бейкер (Andy Baker).

Шляхом вимірювання різних вапнякових утворень в печері (Roaring Cave) дослідники змогли виділити ділянку зміни кількості опадів. Тривалі періоди рясних опадів відповідали прискореному зростанню сталагмітів. Опади допомогли вченим побудувати діаграму припливів і відливів, і таким чином вивчити зміни клімату протягом 3000 років - з 1000 року до нашої ери до 2000 року нашої ери.

Дослідження річних кілець п'яти сталагмітів дозволяє підтвердити дані, що під час середньовічного теплого періоду між 1080 і 1430 рр. в Шотландії випадала підвищена кількість опадів, а в західній частині Середземномор'я в цей час панували посушливі умови.

Дослідники стверджують, що нові дані допоможуть встановити зв'язки між кліматичними змінами і соціальними зрушеннями в Європі.

"Наші результати також показують, що була й інша стійка кліматична фаза - між 290 і 550 роками, - яка збігається із занепадом Риму і періодом активізації міграцій населення в Південній Європі, - сказала Бейкер. - Після цього послідувала стійка негативна фаза між 600 і 900 роками з теплими і сухими умовами в Північно-Західній Європі, що зробило її придатною для експансії на захід вікінгів ".

Зараз ви читаєте новину «Зміни клімату впливали на міграцію у Європі - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути