неділя, 20 серпня 2023 09:11

Побили і застрелили ‒ у селі знайшли тіло письменника

Автор: wikipedia
  Письменника Юрія Липу убили за участь в українському підпіллі
Письменника Юрія Липу убили за участь в українському підпіллі

Письменника та лікаря Юрія Липу по-звірячому вбили агенти НКВС 20 серпня 1944-го. Чоловік був одним із визначних ідеологів українського націоналізму.

Ще 1940-го він став одним із організаторів Українського Чорноморського інституту у Варшаві. Вивчав політичні та економічні проблеми, що можуть постати перед Україною після здобуття нею незалежності. Присвятив цій проблемі близько 40 наукових праць і розробив свою Чорноморську доктрину.

Згідно з нею, усі країни, що мають вихід до Чорного моря, повинні об'єднатись в один політичний блок, де головною буде Україна. Обґрунтовував це найбільшою територією, населенням та українською працелюбністю. У його ідеї Україна - це склепіння всього регіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сандармосі розстріляли понад 6 тис. українців

1943-го Липа переїхав на Львівщину та приєднався до руху опору ОУН. Працював лікарем і готував медиків для підпілля. Згодом переїхав до селища Іваники на Яворівщині, де сам працював лікарем. У шпиталі його помітили та впізнали агенти НКВС. 19 серпня 1944-го схопили та вивезли до найближчого села Шутова Яворівського району. Там спочатку катували, а потім застрелили. 10 жовтня 1945-го Юрію Липі присвоєно ступінь полковника УПА.

Автор: wikipedia
  Геополітична доктрина та місце в ній України викладена Юрієм Липою
Геополітична доктрина та місце в ній України викладена Юрієм Липою

Діяча ОУН Олександра Бандеру - брата провідника ОУН Степана Бандери закатували в Освенцимі 25 липня 1942-го. Чоловік працював у Римській станиці підпілля. Після проголошення Акту відновлення Української держави 30 червня 1941-го, радо вітаючи новину, повернувся в Україну. Тоді ж разом із розгоном уряду Ярослава Стецька його захопило німецьке гестапо. Чоловіка відправили до місцевої тюрми, де намагалися вибити інформацію про підпілля. Після невдалих спроб відправляють до Кракова, а звідти до Аушвіца, де його одразу смертельно побили польські наглядачі фольксдойче. Помер у лікарні, де його не збирались рятувати. Тіло спалили у крематорії.

Зараз ви читаєте новину «Побили і застрелили ‒ у селі знайшли тіло письменника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути