четвер, 25 липня 2019 09:48

Убили брата лідера українських націоналістів

Убили брата лідера українських націоналістів
Олександр Бандера помер 25 липня 1942-го. Фото: wikipedia

Діяча ОУН Олександра Бандеру - брата провідника ОУН Степана Бандери закатували в Освенцимі 25 липня 1942-го. Чоловік працював у Римській станиці підпілля.

Згідно з рішенням загальних зборів ОУН, 1933-го чоловіка направили в Італію. Там налагоджував зв'язки з українськими емігрантами. Навчався у Римській вищій школі політичних наук. Захистив докторську дисертацію. В Італії одружився з Марією Д'аміко, яка мала родичів у міністерстві закордонних справ країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляли батька Бандери

Після проголошення Акту відновлення Української держави 30 червня 1941-го, радо вітаючи новину, повернувся в Україну. Тоді ж разом із розгоном уряду Ярослава Стецька його захопило німецьке гестапо. Чоловіка відправили до місцевої тюрми, де намагалися вибити інформацію про підпілля. Після невдалих спроб відправляють до Кракова, а звідти до Аушвіца, де його одразу смертельно побили польські наглядачі фольксдойче. Помер у лікарні, де його не збирались рятувати. Тіло спалили у крематорії.

Єдиним наслідком події стало те, що українців у таборах відокремили від поляків.

Німці арештували уряд відродженої самостійної Української держави у Львові 4 липня 1941-го. Його створили 30 червня згідно з Актом відновлення Української держави. Урядом - Українським державним правлінням керував військовий і політичний діяч Ярослав Стецько. Українців закликали "не скласти зброї так довго, доки на всіх українських землях не буде створена суверенна українська влада".

Зараз ви читаєте новину «Убили брата лідера українських націоналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути