Ексклюзиви
четвер, 04 липня 2019 10:02

Затримали членів українського уряду

Затримали членів українського уряду
Ярослав Стецько разом із священником Йосипом Кладочним 1941-й Фото: zbruc.eu

Німці арештували уряд відродженої самостійної Української держави у Львові 4 липня 1941-го. Його створили 30 червня згідно Акту відновлення Української держави. Урядом - Українським державним правлінням керував військовий і політичний діяч Ярослав Стецько. Українців закликали "не скласти зброї так довго, доки на всіх українських землях не буде створена суверенна українська влада".

Німці зажадали від Стецька відкликати Акт, проте отримали відмову. Тоді вчиняють декілька замахів на нього.

"Вже темніло, коли біля дев'ятої вечора ми побачили через вікно, що заїхало авто і зупинилося навпроти нашої хати на протилежному боці вулиці. З автомобіля вийшов Ярослав. Як раптом у нього посипалися кулі. Мій чоловік прожогом вискочив через вікно і побіг за напасником, який втікав і ще двічі відстрілювавсь. Поранили водія автомобіля", - згадувала сестра Оксана Стецько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як жив Львів під німецькою окупацією - добірка фото

4 липня членів уряду запросили на розмову до СД, жоден із них не повернувся додому. 11 липня арештували і Стецька, разом із ним педагога Романа Ільницького. Всіх доправили до Берліну. Після арешту відправили до концтабору "Заксенгавзен" неподалік Берліну. Там тривали допити з вимогами відкликати Акт, але Стецько відмовився. Того ж дня заборонили діяльність будь-яких українських організацій

30 червня 1941-го в окупованому нацистами Львові на зборах, скликаних членами ОУН(б), було проголошено створення Української держави.

Українська держава проіснувала трохи більше 2-х місяців і була ліквідована рішенням рейсхміністра Альфреда Розенберга після арешту Степана Бандери і Ярослава Стецька, які відмовились відкликати "Акт проголошення Української держави".

Зараз ви читаєте новину «Затримали членів українського уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути