понеділок, 05 серпня 2019 09:33

У Сандармосі розстріляли понад 6 тис. українців

У Сандармосі розстріляли понад 6 тис. українців
У Сандармосі 2004-го Товариство української культури "Калина" коштом світового українства спорудило гранітний козацький хрест "Убієнним синам України" Фото: fakty.ua

Пам'ять розстріляних в урочищі Сандармох - тепер Республіка Карелія, вшановують 5 серпня. Там протягом 1937-1938-х знищили понад 6 тис. українських селян, політиків, вчених, митців та священиків.

5 серпня 1937 року за наказом НКВД СССР № 00447 вступила в дію постанова Політбюро ЦК ВКП(б) від 2 липня 1937 року П 51/94 "Про антирадянські елементи". Розпочалася наймасовіша за всю радянську епоху "чистка" суспільства від елементів, які не годилися для будівництва комунізму. Її теоретично обґрунтував новий нарком НКВД Микола Єжов і відредагував сам Сталін.

Всього протягом "Великого терору" 1937-1938 років по СРСР арештували 259 450 осіб, із них 72 950 — розстріляли. Для України ці цифри становили відповідно 28 100 і 6 800 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може ініціювати суд над комунізмом – Іван Васюник

У Сандармосі з жовтня по листопад 1937-го пострілом у голову убили драматурга Миколу Куліша, режисера театру Леся Курбаса, поета Миколу Зерова, письменника Валер'яна Підмогильного, історика Сергія Грушевського та багатьох інших діячів української культури.

Місце масових страт людей віднайшли громадські активісти в липні 1997 року. Всього на цій території виявили 236 розстрільних ям.

З 5 серпня 1998-го щороку у лісі біля меморіальних знаків проводять православну і католицьку панахиди, мітинги громадськості. У них беруть участь і представники України.

Офіційним початком "Великого терору" вважають прийняття наказу №00447, підписаного наркомом внутрішніх справ Миколою Єжовим. "Трійки" НКВС, створені цим наказом, мали за завдання прискорений розгляд справ "антирадянської діяльності".

"Трійки" НКВС формувались на рівні області. До складу входили начальник підрозділу НКВС, прокурор і секретар обкому партії. У процесі слідства керувались спрощеною процедурою без права на захист обвинуваченого, що прямо суперечило Сталінській Конституції 1936-го. Пізніше Сталін особисто дав вказівку нижчим партійним органам не втручатись у справи чекістів.

Зараз ви читаєте новину «У Сандармосі розстріляли понад 6 тис. українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути