субота, 20 червня 2020 13:57

Історики розгромили статтю Путіна про Другу світову

Історики розгромили статтю Путіна про Другу світову
В'ячеслав Молотов відвідує Німеччину 12 листопада 1940 року. Фото: volynnews.com

Історики та публіцисти розкритикували статтю Володимира Путіна "75 років Великої Перемоги: спільна відповідальність перед історією і майбутнім". У ній російський президент перекладає відповідальність за початок Другої світової війни на країни Заходу та на Польщу, не оминає увагою і українців.

"Глибинні причини Другої світової війни багато в чому випливають з рішень, ухвалених за підсумками Першої світової", - пише Путін. Але, на його думку, "саме Мюнхенська змова послужила тим спусковим гачком, після якого велика війна в Європі стала неминучою". І в той час, як Радянський Союз "до останньої можливості намагався використовувати будь-який шанс для створення антигітлерівської коаліції", незважаючи на лукаву позицію країн Заходу, Польща "діяла заодно" з Німеччиною під час поділу Чехословаччини.

Реакцію фахівців на публікацію наводить "Радіо Свобода".

Польський публіцист Вацлав Радзівінович вважає, що Путін вибирає з історії лише зручні для себе факти, як те, що польський посол у Берліні Юзеф Ліпський обговорював розподіл чехословацьких земель з німцями, і в своєму тексті ще раз нагадав, що Ліпський, якого він раніше називав "антисемітською свинею", хотів поставити пам'ятник Гітлеру у Варшаві.

На думку публіциста, Путін докладає великих зусиль для того, щоб виправдати Пакт Молотова-Ріббернтропа, який за словами очільника Росії, був правильною відповіддю на поступки та схеми європейських лідерів із берлінським диктатором і врятував СРСР від агресії. Путін вважає, що Сталін міг відібрати за пактом набагато більше польських земель, але зупинився лише на тих, де було переважно українське та білоруське населення. На доказ "мирних планів" Сталіна російський президент наводить той факт, що той ввів свої війська лише на 17-й день після вторгнення Німеччини до Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянські війська окупували Польщу

Однак усі ці тези не нові та повторювалися російською історичною пропагандою безліч разів. Єдиною новою тезою для польського оглядача у статті Путіна є твердження про "добровільне" за рішенням "демократично обраної влади" приєднання до СРСР країн Балтії.

Українські ж історики звернули увагу на погляд Путіна щодо України. У нього роль українців у Другій світовій війні зводиться або до того, що вони були "населенням", яке Сталін використав для отримання прав на території Польщі, або ж "колаборантами" Гітлера. Очільника ОУН Степана Бандеру російський президент ставить в один ряд із керівниками країн, що співпрацювали з нацистами.

"Такі "діячі", як Петен, Квіслинг, Власов, Бандера, їхні поплічники і послідовники, хоч і вбиралися в одяг борців за національну незалежність або свободу від комунізму, є зрадниками і катами. У нелюдяності вони часто перевершували своїх господарів. Намагаючись вислужитися, в складі спеціальних каральних груп охоче виконували найбільш людожерські доручення. Справа їхніх кривавих рук - розстріли в Бабиному Яру, Волинська різанина, спалена Хатинь, акції знищення євреїв у Литві і Латвії", - пише Володимир Путін.

Редактор інтернет-видання "Історична правда" Володимир Бірчак зазначає, що називаючи Степана Бандеру поруч із очільниками урядів окупованих країн Франції і Норвегії, піднімає його в ранг керівників нехай і окупованих, але держав. Україна ж державою в часи Другої світової війни не була. А генерал Власов був радянським генералом, який перейшов на бік Німеччини разом із сотнями тисяч радянських солдат та офіцерів.

Історик нагадує, що Бандера не те що не командував жодною армією, а більшу частину Другої світової війни провів у німецькій тюрмі та концтаборі, після проголошення незалежності України і випустили лише восени 1944 року. А співпраця між ОУН та нацистами закінчилася у перші тижні після нападу Німеччини на СРСР, коли розпочалися репресії проти "оунівців", тому про жодну колаборацію не могло бути і мови.

Також Путін ставить в один ряд "розстріли Бабиного Яру, Волинську різанину, спалену Хатинь, акції знищення євреїв в Литві і Латвії", хоча це все були різні події та учасники в них були різні.

"На базі архівних даних, свідчень та спогадів відомо, що розстріли євреїв у Бабиному Яру в останні дні вересня 1941 року проводили німецькі підрозділи. Набраним з полонених солдат Червоної армії допоміжній поліції доручали лише тримати очеплення та сортувати одяг - також не найкраща роль, але в розстрілах вони участі не брали", - говорить Бірчак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блюзнірська концепція Хржановського перетворює пам'ять на атракціон - історикиня

Звернули увагу на статтю Путіна і в Чехії. Оглядач Ян Хрон вважає, що для російського президента найбільшим ударом була, мабуть, резолюція Європейського парламенту 2019 року, який, на відміну від Путіна, вважає початком війни пакт Молотова-Ріббентропа. Резолюцію він називає не документом, а "папером".

"Підлість буває боязкою, коли зносять пам'ятники, споруджені на честь борців з нацизмом, виправдовуючи ганебні дії брехливими гаслами боротьби з неугодною ідеологією і нібито окупацією. Підлість буває кривавою, коли тих, хто виступає проти неонацистів і спадкоємців бандерівців, вбивають і спалюють", - пише Путін.

Чеський оглядач вважає, що мається на увазі нещодавнє зняття пам'ятника радянському маршалу Івану Конєву в Празі. У цитаті видно, що дії чеських політиків Путін пов'язує з українцями. Імовірно, це послання у Чехії має цільову аудиторію - проросійських радикалів, яких наймають для війни на Донбасі. Місцем де "противників неонацистів вбивають і спалюють", очевидно є Одеса, адже майже у кожному інтерв'ю цих найманців на Донбасі звучить, що воювати проти України їх змусили події в місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На місці пам'ятника радянському воєначальнику встановили унітаз

Чеський історик Давід Свобода говорить, що у словах російського президента про причини війни немає логіки. Путін звинувачує Захід у тому, що через його дії почалася війна, в той час, як до війни готувався Радянський Союз, а не Захід.

"Захід капітулював у Мюнхені, щоб запобігти великій війні, але йому це не вдалося. Навпаки, Сталін у 1939 році став союзником Гітлера, серед іншого, для того щоб обернути Гітлера проти "західних імперіалістів" і це в нього вийшло", - говорить історик.

Він також згадує про те, що Путін у своїй статті каже, що серед причин нападу Радянського Союзу на Польщу була небезпека того, що "мільйони людей різних національностей, в тому числі євреї, які жили під Брестом і Гродно, Перемишлем, Львовом і Вільно, були б кинуті на знищення нацистам і їхнім місцевим поплічникам - антисемітам і радикал-націоналістам".

Свобода говорить, що насправді доля євреїв у нацистській окупації в останню чергу турбувала СРСР, бо, вірна зобов'язанням перед Німеччиною, радянська влада повертала тисячі єврейських біженців, які втікали перед німецькою окупацією, саджала їх у табори Гулагу за звинуваченням у шпигунстві і не займалася евакуацію євреїв, відходячи вже з радянських територій, добре знаючи, що цим їх прирікає до вірної загибелі.

На Думку Вацлава Радзівіновича, вся ідея послання Путіна прихована в останніх кількох абзацах. За допомогою своєї візії історії він хоче повернути Росії статус світової держави, яка має право на сфери впливу. Йому потрібна "нова Ялта". За словами Путіна, сьогодні світ опинився в ситуації, подібній до тієї, що була в 1930-х роках, і, можливо, перебуває на межі нової страшної війни. І перед цією загрозою особлива відповідальність покладається на глобальні сили, які, пам'ятаючи про те, що сталося понад 80 років тому, повинні повторити те, що вони зробили в 1945 році. Тобто мріє про новий пакт настільки ж "справедливий" і "слушний", який підписали Молотов і Ріббентроп.

Раніше президент РФ Володимир Путін виправдав напад радянських військ на Польщу в 1939 році. На прес-конференції 19 грудня 2019 року заявив, що Польща не контролювала свою армію

Зараз ви читаєте новину «Історики розгромили статтю Путіна про Другу світову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути