понеділок, 28 січня 2013 18:38

Історик виявив автора знаменитого портрету Нефертіті

Історик виявив автора знаменитого портрету Нефертіті
Фото: ice-nut.ru

Французький єгиптолог довів, що автором знаменитого скульптурного портрета цариці Нефертіті, який приголомшує уяву, був великий архітектор стародавнього Єгипту Тутмес, могила якого була розкрита недавно.

Портрет був виявлений німецькими археологами в грудні 1912 року, сто років тому, і зберігається відтоді в Нойес Музеї Берліна. Йому в свій час була навіть присвоєна характеристика "Джоконда стародавнього Єгипту". Об'ємний портрет, вирізаний 3400 років тому з вапняку і розфарбований, являє собою жанр, якого не було ні до, ні після, і заворожує дивовижною майстерністю художника, який зумів вдихнути в нього дивовижне життя. Нойес музей на честь сторіччя знахідки організував велику виставку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували єгипетський трактат на захист ритуального сексу

Про авторство портрета археологи дискутували давно-припускали, що він належить руці Тутмеса, архітектора фараона Ахенатона, чию майстерню знайшли в районі Амарна в Єгипті. І тільки нещодавно французький дослідник, керівник археологічної місії в Сахарі Ален Зіві зміг довести, що саме великий архітектор давнини створив і дивовижний портрет, повідомляє Le Figaro.

Зіві займався розкопками могили Тутмеса кілька років - у ній він виявив докази неабиякої творчої натури художника, і найперший в історії автопортрет - архітектор сам розписав свою могилу і власний саркофаг. Він зобразив себе на стіні похоронного залу з палітрою фарб і пензлем в руках.

Ідею авторства Тутмеса підкреслює і близькість його могили до могили дочки Ахенатона і Нефертіті, сестри знаменитого Тутанхамона. Могила архітектора вражає багатством, достатком прикрас - вона свідчить про успішність Тутмеса за життя, він очолював майстерню, відому всій країні та обслуговував єгипетську знать й самого фараона. Саркофаг Тутмеса зроблений з того ж матеріалу, що і бюст, а деякі зображення на стінах є спробою зробити картину об'ємною, що втілилося згодом в дивовижну знахідку стародавнього художника - портреті, як сьогодні сказали б, 3D.

Зараз ви читаєте новину «Історик виявив автора знаменитого портрету Нефертіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути