пʼятниця, 01 вересня 2017 23:13

Історик розповів про з'їзд українців Криму в 1917

Історик розповів про з'їзд українців Криму в 1917
Українців у Криму було 8,5 – 12,5% - Іванець. Фото: "Громадське"

Перший з'їзд українських організацій Криму і Північної Таврії відбувся 25-26 серпня 1917 року в Сімферополі.

"Це знакова подія з двох причин. По-перше, це був перший досвід самоорганізації в регіональному масштабі українців Криму і Північної Таврії. До цього українці об'єднувалися і в середньовічному Криму, і до революції (існували громадські організації). Крим був місцем, де під час першої революції 1905 – 1907 років утворювалася Українська партія соціалістів-революціонерів. В 1917 році ця партія була однією з головних в Центральній Раді. Існувало багато проявів самоорганізації, але саме в регіональному масштабі українцям неможливо було виявити свою волю, свої бажання, оскільки в царській Росії дискримінувався український національний рух", - каже історик Андрій Іванець в ефірі "Громадського".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В окупованому Криму почали випускати україномовну газету

Українці отримали більше свобод після Лютневої революції. Почали засновувати гуртки та військові комітети. У Таврійській губернії було багато таких організацій.

"Таврійська губернія – це АРК, Севастополь та частини Запорізької та Херсонської областей. Серед українських губерній вона була найспецифічніша. На материковій частині українці переважали повністю, а в Криму ситуація була складніша. У 1917 році був проведений перепис, за яким з майже 809 тисяч населення Криму кримські татари складали 27%. В переписі чомусь не розділили українців і росіян. Таких людей було 49%. Ми можемо тільки здогадуватися на підставі перепису 20, 26-го років і першого перепису в Російській імперії наприкінці XIX століття, скільки було українців. Історики припускають, що українців було 8,5 – 12,5%", - розповідає вчений.

Українці ідентифікували себе за мовою. Російськомовних українцями не вважали.

В окупованому Криму російські археологи виявили поховання середньовічних воїнів-кочовиків.

Зараз ви читаєте новину «Історик розповів про з'їзд українців Криму в 1917». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути