пʼятниця, 01 листопада 2019 23:13

Історик пояснив, навіщо перейменували Переяслав

Історик пояснив, навіщо перейменували Переяслав
Стара назва мала уславлювати переяславську раду. Фото: "Новинарня"

Завдяки перейменуванню Переяслава-Хмельницького на Переяслав місту повернули його історичну назву та розвінчали радянський міф про Переяславську раду 1654 року.

"Ухвалене Верховною Радою рішення не зовсім у контексті декомунізації. Швидше, оскільки назва міста Переяслав-Хмельницький не містила символіки комуністичного тоталітарного режиму, ми повинні говорити про деколонізацію. Тобто про позбавлення від радянських ідеологічних штампів і кліше", – сказав співробітник УІНП Богдан Короленко, передає "Обозреватель".

У 1943 році радянська влада перейменувала Переяслав на Переяслав-Хмельницький, щоб увічнити Переяславську раду 1654 року і роль Богдана Хмельницького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жуков vs Григоренко: хто кого переміг у Харкові

"Це була демонстрація міфу про "споконвічне прагнення українського народу до єднання з братнім російським народом. Тому потрібно говорити не стільки про те, що з назви прибрали ім'я Богдана Хмельницького, скільки про деконструкцію радянського міфу про Переяславську раду як про віковічне об'єднання України з Росією. Якого, до речі, насправді не було, це був військово-політичний союз", – підсумував фахівець.

Верховна Рада підтримала за основу та в цілому постанову про перейменування міста Переяслав-Хмельницький на Київщині. Тепер воно має назву Переяслав. Документ підтримали 267 парламентаріїв.

Зараз ви читаєте новину «Історик пояснив, навіщо перейменували Переяслав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути