Ексклюзиви
вівторок, 22 листопада 2011 21:00

Ірена Карпа показала, як у Голодомор розтирали зерно в ручних жорнах

Сьогодні в столичному Національному меморіалі жертв Голодомору показали ручні жорна, зроблені в 1930-му році.

"Це унікальний експонат, єдиний. Ми більше ніде в Україні їх не зустрічали. Його вдалось віднайти цього року  в закинутому будинку на околиці Переяслав-Хмельницького Київської області. Ми були дуже здивовані, що вони досі збереглись. Їм понад 80 років, а вони до цих пір в робочому стані", - каже історик Леся Онишко, заступник директора Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні".

Авторства жорен в музеї не знають. Уточнюють, що це - винахід українських селян того часу.

"Кажуть, що це був якийсь місцевий переяславський коваль, який розумівся на цьому. Жорна дуже прості у використанні. Пробували молоти важкі продукти: жолуді і каштани. Такі речі вони перемелюють", - зазначила історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гарвардському університеті видадуть атлас Голодомору

Жорна в період Голодомору вилучались уповноваженими бригадами, які ходили по селах та шукали нібито прихований хліб у селян, якого не було. Якщо знаходили жорна, то їх відразу виносили з хат та розбивали.

"Навіть якщо селяни нібито мали десь прихований хліб, без жорен вони не зможуть перемолоти зерна в муку", - наголосила Онишко.

Письменниця Ірена Карпа та лідер гурту "Гайдамаки" Олександр Ярмола показали журналістам, як колись працювали на жорнах. Спочатку розтирають в руках колоски. Потім засипають їх у жорна та мелють.

"Хай кожен спробує поставити себе в цю ситуацію, наскільки трястимуться руки. І волосся починає ставати сторчки, - ділиться враженнями Карпа. - А це все було і не на випадку однієї людини, а мільйонів".

Зараз ви читаєте новину «Ірена Карпа показала, як у Голодомор розтирали зерно в ручних жорнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути