середа, 16 листопада 2011 18:36

27 українців вмирали щохвилини під час Голодомору: у Львові відтворили 1933-й
7

Фото: ФОТО: Павло Паламарчук

16 листопада, у Львові пройшов флеш-моб "1933 рік в одній хвилині". Він відбувався на площі перед університетом імені Івана Франка. Близько сотні молодих людей роздали темно-сині дощовики. Одягнувши їх, вони почали ходити по колу.

"Я про цю акцію дізналася від друзів. Вирішила прийти, щоб хоч так нагадати іншим про Голодомор. Для мене він особисто є страшною плямою в історії України. Тяжко навіть уявити, що людям не давали їжі, і ті гинули тоді, коли інші жирували, - сказала менеджер Мирослава Кобрин.

Флеш-моб тривав протягом хвилини. Люди ходили по колу. Один із організаторів зачитував у мікрофон інформацію про Голодомор. Кожні десять секунд лунав дзвін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник схвалив книжку про Голодомор

Після нього кілька людей падало. Так намагалися показати кількість жертв Голодомору. За оцінками істориків тоді в хвилину вмирало 15-27 людей.

Наприкінці всі учасники лежали на землі. На метровому білому полотні чорним балончиком написали цифру 1933. Учасники заходу піднімалися, підходили до цього напису і сипали на нього пшеницю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На вулиці пропонували їжу з листя та корінців

"Акція не прив'язна до якоїсь дати, - розповів член громадського руху "Відсіч" Юрко Шевала. - Ми просто хочемо нагадати українцям, що 26 листопада буде День пам'яті жертв Голодомору. І щоб вони ніколи не забували про ті страшні жертви, яких зазнала наша держава. Зараз за новою редакцією підручник історії України не містить повної інформації про геноцид українців. Дякуючи Табачнику. Там пише, що це був лише якийсь продовольчий недостаток. Та і то без серйозних наслідків. Але ми хочемо, щоб кожен знав як українців намагалися винищити в 1932-1933 роках".

Зараз ви читаєте новину «27 українців вмирали щохвилини під час Голодомору: у Львові відтворили 1933-й». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути