Ексклюзиви
понеділок, 19 листопада 2012 11:34

Індіра Ганді з дитинства гралася в політику

Автор: Фото: story.com.ua
 

Індіру Ганді в Радянському Союзі щиро любили. Коли на початку 1970-х прем'єр-міністр Індії в білому сарі їхала у відкритому авто Києвом, тисячі людей висипали на вулиці. Машину засипали квітами. І не тому, що їх вивели за партрознарядкою. Цією немолодою, але красивою, жінкою з м'якою усмішкою та твердим чоловічим характером у нас справді захоплювалися.

Індіра Ганді була єдиною донькою адвоката Джавахарлала Неру. Її родина належала до найвищої індійської касти брахманів і була однією з найбагатших та найвпливовіших у країні.

— Вона буде кращою за тисячі синів, — заспокоював її дід Мотилал Неру розчаровану рідню, яка чекала хлопчика-спадкоємця.

Ім'я отримала на честь прабабусі, яка уславилася красою, розумом і мужністю.

— Моє суспільне життя розпочалося в трирічному віці, — згадувала Індіра Ганді.

На знак протесту проти колоніальної політики Великої Британії, у родині Неру в той час відмовилися від усього європейського. У дворі розвели вогнище і спалили не лише побутові речі, а й дитячі іграшки та ляльки. Відтоді дівчинка гралася або в повстанців, або в політику, виголошуючи палкі промови перед слугами.

Змалечку вона була свідком постійних поліцейських обшуків, арештів, судів та ув'язнень рідних і близьких. Інколи в тюрмі одночасно перебували дід, батько, тітки. Турботи про смертельно хвору матір лягли на плечі підлітка. Згодом вона говорила, що то був найтяжчий період у її житті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індія не дозволила продати документи Ганді на аукціоні

Освіту Індіра Ганді здобула спочатку в Народному університеті, заснованому прославленим індійським поетом і громадським діячем Рабіндранатом Тагором. Потім виїхала до Великої Британії, де вступила до Оксфордського університету студіювати історію, антропологію й основи управління. Батько в цей час сидів у тюрмі. Із листування між ними видно, що він уже тоді ретельно готував із улюбленої доньки майбутнього політичного лідера.

1947 року Індія нарешті стала незалежною від Великої Британії. Джавахарлала Неру обрали прем'єр-міністром країни. Індіра стала його особистим секретарем і радником. Зрештою, найближчим другом, якому він безмежно довіряв. Лише раз між ними виникло непорозуміння: коли своїм чоловіком донька вибрала адвоката Фероза Ганді — людину нижчої касти зороастрійців. Вони були знайомі з дитинства, обоє навчалися в Європі. Освідчилися й вирішили побратися в Парижі. У родині розгорівся скандал. Міжкастові шлюби в Індії дотепер вважаються проклятими. Вірять, що покарання ще за життя неминуче спіткає кожного із проклятого покоління. Та на захист молодят став однофамілець нареченого Махатма Ганді — найбільший моральний авторитет і духовний лідер Індії.

Пересуди щодо цього шлюбу тривають і донині. Нібито Індіра сама запропонувала Ферозові одружитися й пішла на цей мезальянс із кар'єрних міркувань: мовляв, нижчий за походженням чоловік не заважатиме їй робити кар'єру. Пліткували, що вони не кохають одне одного, що Фероз постійно зраджує дружину. Здається, що за всіх часів заздрісникам важко повірити в щасливе кохання.

Раптова смерть 48-річного чоловіка від інфаркту стала для Індіри трагедією. Вона усамітнилася й повністю зникла з політичного життя країни. Саме тоді в її пишній зачісці з'явилося шляхетне сиве пасмо. По смерті чоловіка вона зосередилася на вихованні синів: первісток Раджив народився 1944 року, Санджей був на два роки молодшим. Індійська "залізна леді" була турботливою й ніжною матір'ю.

Повернутися у політику Індіру Ганді змусила тяжка хвороба батька. Коли 1964-го він помер, вона обіймала посаду міністра інформації. Очолила правлячу партію Індійський національний конгрес, а в 48 років стала прем'єр-міністром. В Індії — це фактичний керівник країни. Стає ним лідер партії, що перемогла на виборах.

— Мій батько був державним діячем, я — лише жінка-політик. Батько був святим, я — ні, — говорила вона.

  Прем'єр-міністр Індії Індіра Ганді приймає королеву Великої Британії Єлизавету ІІ, 1983 рік
Прем'єр-міністр Індії Індіра Ганді приймає королеву Великої Британії Єлизавету ІІ, 1983 рік

Індіра Ганді продовжувала політику батька. Прем'єр-міністр була прихильником так званого третього шляху своєї держави — неприєднання до воєнних блоків. У 1970-х Індія фактично очолила такі країни. Американський президент Річард Ніксон і держсекретар Генрі Кіссінджер називали індійського прем'єра "старою відьмою", але не рахуватися з нею не могли. Ця енергійна й розумна жінка завжди трималася гідно. Мала характер неймовірної сили. А про її здатність впливати на людей ходили легенди.

Індіра Ганді зміцнила імідж своєї країни у світі. Стратегічним партнером проти можливого альянсу Пакистану, Китаю та США вона обрала СРСР. Та до цієї дружби прем'єр-міністр Індії завжди ставилася прагматично.

— Індія не має постійних друзів або ворогів. Індія має лише постійні інтереси, — якось вона майже процитувала Вінстона Черчилля у колі найближчих соратників.

Ганді не підтримала введення радянських військ до Чехословаччини й Афганістану.

Усередині країни не все складалося безхмарно. Був і розкол правлячої партії, і численні релігійні та етнічні конфлікти, значне погіршення в економіці. Та найбільшою помилкою її уряду вважають програму планування сім'ї для контролю за надмірною народжуваністю у країні. Чоловіків із нижчих верств населення примусово стерилізували. Їм не пояснили, що процедура впливає лише на дітонародження, а не на потенцію. На вибори 1977-го народ, підбурюваний опозицією, пішов під гаслом "Прожени Індіру — збережи чоловічу силу". І вона програла. Але через 3 роки знову тріумфально повернулася у велику політику.

Як колись батько готував її до політичної кар'єри, так Індіра Ганді вбачала в молодшому синові свого політичного спадкоємця. Старший Раджив, одружений з італійкою, цікавився виключно технікою, працював льотчиком "Індійських авіаліній". Та після трагічної загибелі в авіакатастрофі Санджея, мати вмовила Раджива Ганді стати її помічником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автобуси в Індії нагадують пересувні вівтарі

В останні роки правління Індіри Ганді активізувалися сикхські екстремісти. Вони зі зброєю засіли у головній святині сикхів — Золотому храмі в місті Амритсар. Після довгих вагань прем'єр-міністр дала згоду на штурм храму. У ході операції "Блакитна зірка" всі чільники терористів загинули, але були значні жертви й серед мирного населення. Сикхи поклялися помститися.

Індіру Ганді постійно попереджали про замах, що готується на неї та її сім'ю. Їй радили звільнити сикхів, що були серед її обслуги. Вона ж уважала це неетичним: в Індії живе 18 млн сикхів. Тож можуть подумати, що вона недовіряє своєму народові.

На останній день жовтня 1984 року в Індіри Ганді було заплановано телеінтерв'ю з англійським актором і письменником Пітером Устиновим. В останню хвилину вона відмовилася під ефектне шафранове сарі вдягати бронежилет — не хотіла виглядати на телеекрані повною. Дорогою до кімнати, де на неї чекали телевізійники Бі-Бі-Сі, двоє сикхів з її особистої охорони випустили в прем'єр-міністра 20 куль. Через чотири години, не приходячи до тями, Індіра Ганді померла.

В останні дні, ніби передчуваючи нещастя, вона сказала:

— Усі відведені мені дні будуть присвячені служінню народові. І навіть коли я помру, переконана, що кожна крапля моєї крові буде робити Індію сильнішою.

1917, 19 листопада — Індіра Пріядаршині (друге ім'я — "мила для погляду") народилася в індійському місті Аллахабад в сім'ї адвоката Джавахарлала Неру
1936 — вступає до Оксфордського університету у Великій Британії
1941 — виходить заміж за адвоката Фероза Ганді
1947 — розпочинає політичну кар'єру як секретар прем'єр-міністра Індії Джавахарлала Неру
1959 — очолює партію Індійський національний конгрес
1966–1977, 1980–1984 — прем'єр-міністр Індії
1984, 31 жовтня — убита солдатом-сикхом, який майже 20 років був її охоронцем
Після смерті Індіри Ганді партію Індійський національний конгрес і уряд очолив її старший син Раджив. 1991-го він загинув від рук терористки із ланкійської організації "Тигри визволення Таміл Ілама". 2004 року партія ІНК, яку очолює його вдова Соня Ганді, отримала сенсаційну перемогу на парламентських виборах

Зараз ви читаєте новину «Індіра Ганді з дитинства гралася в політику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути