четвер, 12 вересня 2013 12:49

Імперська влада заборонила два написи на пам'ятнику Котляревському в Полтаві
15

Рівно 110 років тому, 12 вересня 1903-го у Полтаві відкрили пам'ятник Івану Котляревському. Ідею увіковічнити пам'ять письменника-полтавця Івана Котляревського висловив ще 1894 року голова Полтавської міської думи Віктор Трегубов. У квітні 1896-го полтавський скульптор Леонід Позен виготовив проект погруддя Котляревського та барельєфів за мотивами "Енеїди", "Наталки Полтавки" та "Москаля-чарівника", що мали прикрасити постамент. ­Комісія з членів міської думи і митців затвердила лише погруддя Позена, постамент же доручили виготовити архітектору Олександру Ширшову. Обидвоє майстрів відмовилися від гонорарів.

Висота монумента – 5,7 метра. Постамент оздоблений трьома горельєфами Позена за мотивами творів Котляревського – "Енеїда", "Наталка Полтавка" та "Москаль-чарівник". Вибиті дві цитати: Котляревського – "Де згода в сімействі, де мир і тишина, щасливі там люде, блаженна сторона" і Тараса Шевченка – "Слава сонцем засіяла: не вмре кобзар, бо навіки його привітала".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Язык Котляревского и Шевченко законен только в Австрии"

Ще два написи українською мовою: "Рідний край своєму першому поетові, Іванові Котляревському" та "Збудовано цей пам'ятник 1899 року заходом полтавської городської думи, коштом земляків та прихильників до рідної мови і працею скульптора Леоніда Позена" – влада заборонила. П'ять років тому невідомі вкрали фрагмент зі сценою з "Наталки Полтавки". Його мусили замінити копією.

Відкриття пам'ятника вважають знаковою для розвитку українського національного руху, адже воно зібрало разом видатних діячів української культури.

"Весь поїзд розмовляв українською мовою," – писав історик Дмитро Дорошенко про потяг, який 11 вересня 1903 року прямував із Києва до Полтави. Явище нечуване для тодішньої Наддніпрянщини, що входила до Російської імперії. Потяг був повен української інтелігенції – їхали на відкриття пам'ятника Іванові Котляревському, заплановане на наступний день. "Жартуючи казали ми, що коли, боронь Боже, наш поїзд розіб'ється, то надовго припиниться відродження української нації", – згадував Євген Чикаленко, поміщик і меценат.

Фото з фондів Полтавського краєзнавчого музею та Музею Івана Котляревського в Полтаві.

Зараз ви читаєте новину «Імперська влада заборонила два написи на пам'ятнику Котляревському в Полтаві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

146

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути