Ексклюзиви
пʼятниця, 23 серпня 2013 12:21

Хрущов і Каганович боялися слова "жовто-блакитний"
9

Кольорові малюнки Шіппіха, виконані в кінці 1917 р. після проголошення 3-го Універсалу та опубліковані видавництвом "Вернигора" як листівки та плакати
Фото: Фото: geroyam-slava.blogspot.com
Кольорові малюнки Шіппіха, виконані в кінці 1917 р. після проголошення 3-го Універсалу та опубліковані видавництвом "Вернигора" як листівки та плакати
Прапор УНР, 1918 рік
Демонстрація українців Владивостока, початок 1917 року
Проголошення незалежності України, Львів 1941 рік. Кадр із фільму "Нескорений"

Сьогодні Україна святкує День державного прапора, який, за Конституцією України, є стягом із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Саме цього дня, 23 серпня 1991 року, після провалу путчу в Москві, група правих українських депутатів внесла до сесійної зали Верховної Ради великий жовто-блакитний стяг. Наразі час від часу можна почути думку про необхідність зміни українського прапора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Комуністи з першого разу не проголосували за тризуб"

Всі розмови про зміну кольорів та їхній порядок на державному прапорі України викликані або необізнаністю тих, хто про це говорить, або прагненням спекулювати на історичній пам'яті. Таку думку висловив в інтерв'ю Gazeta.ua голова Українського геральдичного товариства Андрій Ґречило. Особливо недоречними він називає дискусії про заміну синього кольору на українському прапорі блакитним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи потрібен Україні великий державний герб?

"Питання відтінку кольору визначається його світлостійкістю, - пояснив пан Ґречило. - Ще у 1918 році в київських газетах дискусія точилася не про порядок кольорів на прапорі, бо законодавчими актами і УНР, і Української держави було визначено, що верхня смуга блакитна, а нижня жовта. Протягом 1918 року зауважили, що блакитний колір на сонці дуже швидко вигоряє і були пропозиції поміняти відтінок на темніший".

Використання синього кольору було закріплено законодавчо?

- Вже у проекті Конституції УНР чітко було прописано, що прапор є синьо-жовтим. Це була єдина форма, до якої прийшли ще тоді. Окрім того в законодавчо затверджених актах ЗУНР в листопаді 1918 року також записано синьо-жовтий. Карпатська Україна, яка проголосила незалежність15 березня 1939 року так само мала у своєму законі норму, що прапор є синьо-жовтим. Навіть в діаспорі свого часу точилися суперечки про кольори. На жаль, це була суто політична справа. Там також у 1949 році дійшли згоди, що поки в Україні не буде визначено якогось єдиного державного прапора, то діаспора використовуватиме синьо-жовтий стяг.

Виходячи і з цих постулатів, і з історичної традиції, і з прапорничих вимог, в 1991 році, коли готували документи на розгляд Верховної Ради, визначили, що прапор має бути саме синьо-жовтим.

Від геральдистів часто можна почути нарікання про те,що синій з жовтим не можна поєднувати...

- Мова йде не про геральдику, а про векселологію, яка вивчає прапори. Вона відійшла від геральдики. У векселології вживаються різні відтінки. Якщо подивитися, то прапори європейських, американських, африканських країн мають які завгодно кольори та їхні поєднання. У геральдиці навпаки кількість кольорів обмежена - є три основні емалі та два метали.

Тобто, на Вашу думку, Україна має історичний прапор, який не потрібно міняти?

- Мене дивує, коли зараз починають щось вигадувати або вдаряються у фен-шуй. Богу дякувати, що на початку 1990-х цього не було. Проблема була одна - комуністи хотіли червоний колір. Синьо-жовтий прапор був альтернативою. Зараз я дивлюся в інтернеті, що були інші проекти - синьо-жовтий прапор із серпом та молотом і ще якась мара. Можливо, справді таке малювали, але всерйоз цього не сприймали.

Чи була українська прапорнича традиція якось відображена на стягах Радянської України?

- Радянська Україна першою з республік поміняла прапор. Бо решта ще мала червоні прапори з серпом і молотом та абревіатурами. Ця зміна відбулася у 1949 році. Було пов'язано  це з утворенням ООН. Тоді СРСР виторгував у цій організації собі три місця - Радянський Союз, Українська РСР та Білоруська РСР.  І це безглуздо виглядало, бо всі три республіки мали однакові прапори за винятком написів "УРСР" та "БРСР". Тож саме тоді було внесено зміни у прапори. Український радянський прапор під червоною смугою мав третину лазурового кольору. І це дуже цікавий момент. Збереглося листування між тодішніми партійними лідерами, у тому числі Хрущовом та Кагановичем. Вони боялися вживати для цього кольору і визначення "блакитний", і визначення "синій", бо ці поняття вживалися у діаспорі. Хтось із них написав, що "щоб за кордоном не тішилися", треба придумати якусь іншу назву. Власне, для означення цього кольору було запропоновано слово "лазуровий". Так було записано в Конституції УРСР.

Зараз ви читаєте новину «Хрущов і Каганович боялися слова "жовто-блакитний" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути