Ексклюзиви
субота, 06 серпня 2022 07:05

Хмельницького поховали через місяць після смерті

Хмельницького поховали через місяць після смерті
Згідно із заповітом, Богдана Хмельницького поховали у Іллінській церкві в Суботові на Черкащині. Фото: https://www.museumsun.org

У Чигирині після апоплексичного удару 6 серпня 1657-го помер гетьман Богдан Хмельницький. День похорону генеральна старшина визначила через чотири тижні.

9 лютого 1648-го Богдана Хмельницького обрали Гетьманом Війська Запорізького. За історичними довідками, саме в цей день 1595 року він і народився.

В ході національної боротьби і здійснювався процес формування української державності. Укладав союз з Кримським ханатом, Московським царством, Молдовою та Швецією. Хмельницького вважають одним з найбільш видатних керівників за всю історію української держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан Хмельницький вступив у битву під Жовтими Водами

Ознаки недуги проявилися в 61-річного гетьмана ще на початку року. Відчуваючи наближення смерті, він у квітні скликав старшинську раду і за її згодою заповів гетьманську булаву наймолодшому синові — Юрасеві. У перших днях липня самопочуття Богдана Хмельницького погіршало, а наприкінці місяця у нього стався крововилив у мозок. Його розбив параліч та відібрало мову.

У неділю 2 вересня після жалобних промов вкриту червоною китайкою домовину винесли з гетьманських покоїв і повільною ходою рушили на Суботівський шлях.

"Множество народа, а найбольше людей войскових било", — писав автор Літопису Самовидця.

Спочатку домовину везли на похідному возі, а потім до Суботова козаки несли її на руках. Там, згідно із заповітом, Богдана Хмельницького поховали у збудованій ним за два роки до того Іллінській церкві, поруч із сином Тимошем.

Тіло старшого сина Богдана Хмельницького Тимоша у столичному Чигирині, а потім у родинному Суботові оплакували майже два місяці. Так розпорядився гетьман. Ховали Тимоша 27 грудня 1653 року, за два з половиною місяці після смерті. Напередодні похорону його дружина – молдавська князівна Розанда – народила двох хлопчиків-близнюків. Тиміш загинув, боронячи право її батька на молдавський престол.

12 вересня 1653-го під час облоги фортеці Сучава, на півночі сучасної Румунії, отримав смертельну рану. А 15 вересня помер. До свого 21-річчя гетьманич Хмельницький не дожив один день.

Зараз ви читаєте новину «Хмельницького поховали через місяць після смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути