вівторок, 11 грудня 2012 11:31

Гробницю героя фільму "Гладіатор" засиплють через брак коштів

Гробницю героя фільму "Гладіатор" засиплють через брак коштів
Фото: starozhytnosti.org.ua

Італійським археологам, можливо, доведеться засипати землею мавзолей римського воєначальника II століття Марка Нонія Макріна (Marcus Nonius Macrinus), який послужив прототипом героя Рассела Кроу у фільмі "Гладіатор". Про це пише The Guardian з посиланням на головного італійського археолога Марію-Росаріо Барбера (Mariarosaria Barbera). Всьому виною скорочення бюджетних видатків на культуру в рамках подолання кризи єврозони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Римі знайдена могила прототипу "Гладіатора" Рассела Кроу

Руїни мавзолею, розташованого в індустріальному районі на північ від Риму, виявили в 2008 році. Чотириповерхова, покрита мармуром споруда з чотирма колонами була засипана глиною і тому порівняно непогано збереглася. Мавзолей проголосили одним з найважливіших археологічних знахідок Італії останніх десятиліть і на хвилі популярності голівудського фільму охрестили "Гробницею гладіатора".

Однак через скорочення бюджетних витрат роботи на місці розкопок не ведуться, а стан будівлі під впливом вітрів і опадів швидко погіршується. Крім того, місце розкопок становить інтерес для так званих "чорних археологів". Єдиним способом зберегти спадщину археологи вважають знову засипати мавзолей, щоб розкопати його в більш відповідний час.

З 2010 року видатки на утримання археологічних об'єктів в Італії скоротилися на 20 відсотків. Для того, щоб не засипати "Гробницю гладіатора", потрібно залучити як мінімум два мільйони євро від спонсорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У гладіаторських школах Риму вільних громадян було більше, ніж рабів

Це, до речі, буде далеко не перший випадок такого поводження з археологічними майданчиками. Подібне консервування, яке значно дешевше, ніж наукове, останнім часом застосовується на Апеннінах все частіше. Щоправда, мавзолей Макріна стане першим засипаним майданчиком, пише Observer, який має настільки велике значення.

Марк Ноній Макрін був другом імператора Марка Аврелія і прославився успішними військовими кампаніями проти німецьких племен. На відміну від героя Рассела Кроу Макрін не потрапив в опалу і не став гладіатором. Він дожив до старості і був похований в розкішному мавзолеї.

Зараз ви читаєте новину «Гробницю героя фільму "Гладіатор" засиплють через брак коштів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути