понеділок, 15 жовтня 2018 11:10

Голову шпигунки віддали в музей анатомії в Парижі

Голову шпигунки віддали в музей анатомії в Парижі
Танцівниця Мата Харі. Фото: https://gazeta.ua

В околиці Парижа за шпигунство на користь Німеччини 15 жовтня 1917 року розстріляли голландську танцівницю Мата Харі. На думку дослідників її життя та творчості, Мата Харі почала працювати на німецьку розвідку у 1916 році. Однак ця співпраця виявилася недовгою.

Справжнє ім'я артистки – Маргарета Гертруда Зелле. Її батько мав магазин капелюшків і частку в нафтодобувному підприємстві в Нідерландах. Збанкрутував і покинув родину. Дівчину виховував хрещений батько. 19-річною вона виходить заміж за удвічі старшого офіцера Рудольфа Маклеода. Рудольфа відправляють служити на острів Ява в Індонезії. Маргарета захоплюється місцевою культурою, вчиться танцювати. Розлучившись з чоловіком, у 1905 році Гертруда Целле почала давати концерти під сценічним ім'ям Мата Харі, що в перекладі означає "око ранку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мата Харі мала 104 коханці

Мата Харі переїжджає до Парижа. Наймається у цирк наїзницею. Тоді починає виконувати східні танці. Особливо популярний номер "Заклинання Шиви", під час якого вона поступово роздягається. В Парижі часто виступає перед військовими, політиками, дипломатами. Витрачає значно більше, ніж заробляє. Під час Першої світової війни часто їздить через Іспанію в Нідерланди. Французька контррозвідка починає підозрювати, що Маргарета є німецькою шпигункою.

Маргарету звинувачували у тому, що передала німцям інформацію, через яку загинули кілька дивізій – понад 50 тис. солдатів. Засудили до страти. Адвокат кілька разів подавав апеляцію. Ставав на коліна перед суддями. Вирок не пом'якшили. Шпигунку розстріляли 15 жовтня 1917-го. Від пов'язки на очі відмовилася. Попросила не прив'язувати її до стовпа. Її тіло було передано в анатомічний театр, а голова була забальзамована і віддана в Музей анатомії в Парижі, звідки зникла в 1954 році.

Підрахували, що за час активної кар'єри Мата Харі мала 104 коханців. Після страти ніхто не забрав її тіло.

Зараз ви читаєте новину «Голову шпигунки віддали в музей анатомії в Парижі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути