четвер, 23 травня 2019 12:40

Голову політичної організації вбили з четвертої спроби

Голову політичної організації вбили з четвертої спроби
Євген Коновалець із сином Юрком Фото: photo-lviv.in.ua

Біля готелю "Атланта" у Роттердамі вранці 23 травня 1938-го пролунав вибух. Спрацювала бомба, закладена у коробці цукерок. Через вибух загинув полковник Армії УНР і голова ОУН Євген Коновалець. Цей замах на військового був четвертим.

Про успіх операції інформували особисто керівника уряду СРСР Йосипа Сталіна. Євген Коновалець розвивав дипломатичну співпрацю з ворогами СРСР і Польщі – Німеччиною та Литвою. Він розумів важливість розробки світоглядної доктрини українців. 1922-го поновив видання "Літературно-наукового вісника" під редакцією Дмитра Донцова.

Про авторитет Коновальця серед націоналістичного підпілля свідчить факт складення пісень на його честь. У них постать провідника виведена, передовсім, в образі національного "вождя" і "батька", вважає історик Євген Луньо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці створили підпільну військову організацію у Празі

"Там далеко в Роттердамі сталася новина,

Вбили наші вороженьки найкращого сина.

Пішов від нас рідний Батько в глибоку могилу,

Заплакала Україна, за ним затужила", - співається у одній із них.

Поховали полковника на цвинтарі Кросвейк 28 травня 1938-го. До цинкової труни склали забальзамовані частини тіла Коновальця. Думали, що ці останки незабаром перепоховають в Україні.

Поразка національної революції 1917-1921-х спричинила новий поділ українських земель. 1920-го у Празі утворюється Українська військова організація - УВО - на чолі з Євгеном Коновальцем. Ця структура об'єднала еміграцію та радикальну західноукраїнську молодь в єдину організацію – ОУН. Проте збудований полковником націоналістичний рух дасть тріщину одразу після його смерті. ОУН розколеться на 2 фракції під керівництвом Андрія Мельника та Степана Бандери.

Зараз ви читаєте новину «Голову політичної організації вбили з четвертої спроби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути