четвер, 26 квітня 2018 08:20

Головний ліквідатор Чорнобильської катастрофи повісився у власному кабінеті

Головний ліквідатор Чорнобильської катастрофи повісився у власному кабінеті
Чорнобильська АЕС. Фото: Корреспондент.net

26 квітня 1986 року о 23:44 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства. З різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС.

Лише наступного дня, після того як у Швеції за рівнем радіації визначили, що в Україні сталася аварія, уряд СРСР повідомив про Чорнобильську трагедію. Від вибуху і при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинули 31 особа і більше 200 було госпіталізовано.

Після вибуху дах енергоблоку й покрівля машинного залу частково обвалилися, почалася пожежа. Під уламками загинув Валерій Ходейчук – старший оператор головних циркуляційних насосів реакторного цеху № 2. Його тіла так і не знайшли.

Ще один оператор Володимир Шашенок помер на ранок у лікарні від перелому хребта. Вибух спричинив викид радіоактивних речовин. Був у 300 разів більший за ураження під час бомбардування Хіросіми 1945-го. Утворилася радіоактивна хмара, що накрила весь європейський континент. Найбільше – Україну, Білорусь та частину Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорнобиль раніше був прикордонним містом

Жителів Прип'яті почали евакуйовувати о 14:00 наступного дня після аварії. Також відселили жителів сіл 10-кілометрової зони. Всього – 46 тис. осіб. Людям казали, що виїжджають на кілька днів. Просили брати тільки документи. У будинках залишали речі, у стайнях – худобу.

У червні навколо станції створили зону відчуження – 30 км на північ і південь, 20 км на схід, 120 км на захід – у цей бік в момент аварії дув вітер. Загальна площа – 2600 кв. км. Усього там проживали близько 150 тис. людей. У ліквідації аварії 1986–1989-го брали участь близько 600 тис. осіб. Над зруйнованим реактором спорудили саркофаг. Померли понад 100 тис. ліквідаторів, за даними організації "Союз Чорнобиль". 165 тис. стали інвалідами.

Сформована в СРСР державна комісія для розслідування причин катастрофи всю вину переклала на персонал ЧАЕС. 1987-го відбувся суд. Директора станції Віктора Брюханова засудили на 10 років тюрми. Вийшов 1991-го через стан здоров'я. Такі ж терміни дали головному інженеру Миколі Фоміну та його заступнику Анатолієві Дятлову. Ще троє посадових осіб станції отримали від двох до п'яти років ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 1990-му році температура бетону була 40 градусів - фотограф ЧАЕС

27 квітня 1988-го в робочому кабінеті повісився академік Валерій Легасов. Він очолював ліквідаційні роботи на ЧАЕС. У передсмертній записці розповів – атомники були проти будівництва станції неподалік Чорнобиля. У 1990-х спеціалісти Міжнародної агенції з атомної енергії заявили, що однією з причин катастрофи став невдало спроектований реактор.

15 грудня 2000 року Чорнобильська атомна електростанція припинила роботу. Три реактори, що працювали, заглушили. Над четвертим зводять саркофаг. Роботи планують завершити до кінця 2017-го. Після цього мають почистити реактор зсередини. Там залишається близько 180 т радіоактивного урану.

Зараз ви читаєте новину «Головний ліквідатор Чорнобильської катастрофи повісився у власному кабінеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути