Ексклюзиви
понеділок, 21 листопада 2016 11:11

Голодомор на екрані - 5 фільмів про страшну трагедію

Голодомор на екрані - 5 фільмів про страшну трагедію

26 листопада весь світ разом із Україною вшановує пам'ять жертв Голодоморів, організованих радянською владою для знищення української нації.

Gazeta.ua пропонує переглянути фільми, які розкривають трагедію 1932-1933 років.

Топ-кінострічок уклала працівниця Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" Яна Гринько.

1. "Голод-33", 1991 рік

Фільм українського кінорежисера Олеся Янчука. Знятий за мотивами повісті Василя Барки "Жовтий князь". "Голод-33" - перший художній фільм, що розкриває злочини сталінсько-більшовицького режиму проти народу України. У центрі сюжету стрічки - звичайна селянська сім'я: діти, батько, дружина та їх стара мати. Трагедію 1932-1933-х глядач бачить очима голодної дитини.

2. "Жорна", 2008 рік

Документальну стрічку виробило харківське агентство "МедіаПорт". Авторка сценарію та режисерка – українська журналістка Ганна Гін. Фільм присвячений подіям 1932–1933 років у Харківській області. "Жорна" – це спогади людей, які пережили голод. У картині немає коментарів, висновків або суджень, немає будь-яких пояснень, закадрового тексту (крім голосу, що читає документи). Автори впевнені – вдумливий глядач здатен зробити висновки самотужки.

3. "Окуппация – Голодомор", 2012 рік

Документальну програму про голодомор в Україні зняв кавказький медіапроект – інтернет-канал ПИК. Основний офіс розташований у Тбілісі (Грузія). Режисер – Леван Ахобадзе, автор ідеї – Шота Малашхія. В основі програми "Окуппация – Голодомор" інтерв'ю з українськими істориками: Юрієм Шаповалом, Станіславом Кульчицьким, Василем Марочком, а також дослідником голоду Левком Лук'яненком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Голодомор не зламав" - українці вшанують пам'ять загиблих у 1932-1933-х

4. "Великий голод", 2005 рік

Документальний фільм створений редактором ТСН і журналістом Едуардом Лозовим разом з головним режисером ТСН Павлом Овечкіним. Фільм знімали півтора року. Його виробництво зупинили восени 2004-го - зіткнувшись із політичною кризою в країні і в мас-медіа. 2005 року роботу поновили. 28 листопада 2015-го Ukraine today на своєму каналі опублікував англомовну версію фільму. Зі стрічкою познайомилася аудиторія за кордону.

5. "Радянська історія", 2008 рік

Документальний та історичний фільм створили у Латвії. Режисер - Едвінс Шнуоре. У ролях - Норман Давієв, Михайло Горбачов, Віктор Суворов, Володимир Буковський, Володимир Сергійчук, Войцех Рожковський та ін. У стрічці розповідають про найстрашнійший тоталітарний режим світу – комуністичний. Про Голодомор в Україні 1932-1933 років, а також про розстріл польських офіцерів у Катинському лісі, про ГУЛАГ, НКВД та КДБ. Це - унікальний документальний фільм, який містить дуже рідкісні кадри.

У ХХ ст український народ пережив три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років, у яких, за оцінками істориків, померли від 7 до 10 млн українців.

Зараз ви читаєте новину «Голодомор на екрані - 5 фільмів про страшну трагедію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути