Ексклюзиви
неділя, 18 квітня 2021 08:20

Гетьман очолив повстання козаків

Гетьман очолив повстання козаків
1647-го Хмельницький почав підготовку народного повстання. Художник Ю. Саницький

Богдан Хмельницький 18 квітня 1648-го прибув у Запорізьку Січ із закликом до повстання проти шляхти. Цього ж року розпочалася національно-визвольна війна українського народу.

Хмельницького вважають одним з найбільш видатних керівників за всю історію української держави. Роки перебування Богдана Хмельницького при владі історики характеризують періодом розквіту.

Він народився 1595-го в сім'ї чигиринського сотника. В юнацькі роки вчився у львівському єзуїтському колегіумі. Молодим подався до лав козацького війська. Богдан Хмельницький був одружений тричі, мав двох синів і чотирьох доньок. 1647-го Хмельницький почав підготовку народного повстання проти польського панування в Україні. Залучив на свій бік низове козацтво, захопив Микитинську Січ - поблизу сучасного міста Нікополя. Там і був обраний гетьманом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан Хмельницький під Корсунем розбив поляків за 4 години

Дізнавшись, що Хмельницький готує повстання, уряд Речі Посполитої відправив проти нього гетьманів Миколая Потоцького і Мартина Калиновського з військами. 12-ти тисячне військо поляків прийшло на Жовті Води, нині Дніпропетровищина.

Кримські татари, з якими Хмельницький уклав угоду напали на їхній табір. Зі сторони Хмельницького у битві взяли участь 8 тис запорізьких козаків, півтори тисячі повсталих проти поляків реєстрових козаків та 1 тис кримських татар. Армія Потоцького не отримала підкріплення. Притерпіла поразки у битві.

Битва під Жовтими Водами стала першою перемогою повсталих козаків над Річчю Посполитою. Натхненні перемогою, війська Хмельницького в кінці травня 1648-го розбили поляків у битві під Корсунем.

Гетьман Богдан Хмельницький 28 вересня 1651-го підписав із поляками Білоцерківський мирний договір. У липні під Берестечком закінчилась найбільша битва визвольної війни 1648-1654 років. Це бій між Військом Запорозьким із польською армією Яна ІІ Казимира. Хмельницький був змушений прийняти дискримінуючий мир.

Зараз ви читаєте новину «Гетьман очолив повстання козаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути