пʼятниця, 26 травня 2017 04:20

Богдан Хмельницький під Корсунем розбив поляків за 4 години

Богдан Хмельницький під Корсунем розбив поляків за 4 години
Діорама "Корсунська битва 1648". Фото: Вікіпедія

26 травня 1648 року 18 000 тисяч польського війська розбив Богдан Хмельницький під Корсунем. Поляки кількісно переважали - козаків та їхніх союзників татар було 15 тис., але опинилися в невигідній позиції. Військо Потоцького заховалося в яр, аби вберегтися від куль і стріл. Але там потрапило в пастку між болотом і кручею так, що не могло навіть розгорнути бойового строю.

Навесні 1648 року, перед спалахом повстання під проводом Богдана Хмельницького проти місцевої шляхтикозаки вели переговори з послами коронного гетьмана Миколая Потоцького, ставили вимоги вивести урядові війська, збільшити кількість реєстрового козацтва, прирівняти його у правах до шляхти, дозволити Війську Запорозькому вільно укладати договори з зарубіжними володарями. Офіційні представники Речі Посполитої відхилили неприйнятні вимоги, відправили армію придушити бунтівне козацтво на Січі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан Хмельницький вступив у битву під Жовтими Водами

Військо Речі Посполитої 22 травня зупинилося табором на захід від Корсуня. Миколай Потоцький віддав Корсунь на грабунок солдатам. Військо Потоцького складалося з 5000 кінноти, 15 тисяч піхоти, до 50 гармат. На світанку 25 травня у район Корсуня підійшла основна козацько-татарська армія і переправилась через Рось, скупчившись у Корсуні. Військо Богдана Хмельницького мало понад 15 тисяч козацької піхоти і кінноти, 26 гармат. З ним були також не менше 3 тисячі татарської кінноти.

26 травня військо Речі Посполитої рушило з-під Корсуня по Богуславському шляху. Козаки і татари пропустили його, але кілька разів зчинялася перестрілка. Урядові війська заховалися в глибокій балці. Затиснуте болотом і кручами шляхетське військо змушене було зупинитися. Табір утратив порядок, козаки Кривоноса вдарили спереду і з флангів. За чотири години армія Речі Посполитої була розгромлена.Чверть двадцятитисячної армії поляків загинула, а понад 8500 з них попало в полон, включаючи 127 офіцерів і 80 вельмож на чолі з Калиновським і Потоцьким.

Зараз ви читаєте новину «Богдан Хмельницький під Корсунем розбив поляків за 4 години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути