четвер, 24 січня 2013 16:43

Геном солодкої картоплі розповів про давніх мореплавців

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Батат (нижній малюнок). Ботанічна ілюстрація Йоганна Сигізмунда Ельсгольца. 1690
Батат (нижній малюнок). Ботанічна ілюстрація Йоганна Сигізмунда Ельсгольца. 1690

Хоча настання ери глобальних подорожей та стирання білих плям з карт часто асоціюють з епохою Великих географічних відкриттів, відомо, що людина активно переміщалася між островами і навіть материками задовго до 16 століття.

Як правило, свідченням давніх подорожей є предмети матеріальної культури у вигляді знарядь праці, предметів побуту, одягу, прикрас і так далі. Але цього разу внесок у висвітлення історії людства належить рослині.

Мова йде про батат, або "солодку картоплю", яку почали вирощувати приблизно в шостому тисячолітті до нашої ери в районі перуанських високогір'їв Південної Америки. Володіючи поживними бульбами, батат легко увійшов у коло культивованих людиною рослин, поширившись по всій планеті.

Однак характер і час його поширення виявилися загадкою для сучасних дослідників. Наприклад, колись вважалося, що "солодка картопля" була завезена в південно-східну Азію і Океанію португальськими та іспанськими мореплавцями в 16 столітті. Але знахідки в цьому регіоні обвуглених бульб віком близько 1000 років спростували це припущення.

Крім того, експериментально було доведено неможливість занесення в Океанію плодів рослини солоними водами Тихого океану. Але лінгвістичний аналіз показав, що назва батату, використовувана південноамериканськими індіанцями Кечуа, схожа з полінезійською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ураган Сенді оголив уламки старого судна

Вирішивши, що відповідь на загадку можна отримати, вивчивши ДНК рослини, французькі дослідники проаналізували генетичні маркери сучасних і стародавніх бульб батату. У статті, опублікованій в журналі PNAS, представлений цікавий висновок про значні відмінності між "солодкою картоплею" західних і східних районів Океанії.

Відкриття підтверджує так звану тристоронню гіпотезу, згідно з якою "солодка картопля" була завезена в Океанію тричі. Вперше це сталося завдяки контактам між полінезійцями і південноамериканцями, потім батат був завезений іспанцями з Мексики, і, нарешті, португальські торговці доставили рослину з Карибського регіону.

Іспанські та португальські сорти виявилися на островах західної частини Тихого океану, в той час як більш давні південноамериканські - в східній частині.

Автори роботи підкреслюють, що саме по собі їх дослідження не є прямим доказом контактів жителів Океанії з південноамериканцями, зате воно може вважатися одним зі свідчень на користь цього припущення разом з лінгвістичними та археологічними роботами.

Відзначимо, що більш докладно генетичну історію рослини простежити досить складно, оскільки європейці протягом довгого часу активно скуповували і перевозили батат з однієї частини світу в іншу, змішуючи бульби різного походження. Тим не менш, виведення французьких фахівців може мати далекосяжні наслідки у справі вивчення історії народів Океанії.

Зараз ви читаєте новину «Геном солодкої картоплі розповів про давніх мореплавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути