Ексклюзиви
вівторок, 10 серпня 2021 13:07

ФСБ звинуватила українських громадян у диверсії

ФСБ звинуватила українських громадян у диверсії
2016-го у Криму затримали Євгена Панова та Андрія Захтея. Окупанти звинуватили їх у диверсії. Фото: РГ

ФСБ Росії заявила про затримання "групи громадян України", які нібито готували теракти в окупованому Криму 10 липня 2016 року.

Люди нібито планували теракти на критично важливих елементах інфраструктури та життєзабезпечення півострова.

"Мета диверсій і терористичних актів - дестабілізація соціально політичної обстановки в регіоні в період підготовки та проведення виборів федеральних і регіональних органів влади", - заявили в ФСБ.

Під час затримання нібито сталася перестрілка, під час якої загинув співробітник ФСБ Роман Каменєв, а наступного дня, під час операції з пошуку диверсантів ‒ російський десантник-контрактник Семен Сичов.

Тодішній радник голови СБУ Юрій Тандіт відкинув заяву ФСБ. Спецслужби країни не намагаються силою повернути Крим, сказав він.

"Україна не захоплює і не повертає силою свою територію, і не робитиме цього", - заявив Тандіт.

Після операції окупанти затримали громадян України Євгена Панова та Андрія Захтея. Звинувачення ФСБ проти українців розсипалися через відсутність доказів, але окупанти засудили їх до в'язниці.

Панова засудили до восьми років колонії суворого режиму. 16 лютого 2018-го Захтея засудили до 6,5 років суворого режиму і штрафу у 220 тис. руб. — понад 105 тис. грн. Його звинуватили в незаконному отриманні російського паспорта, придбанні зброї та вибухівки, підготовці диверсії.

"Затримання Панова та Захтея показало новий вектор переслідування, щобільше, це був новий масштаб фабрикації. Ці справи повністю фабрикувались і базувалися, переважно, на тортурах", - каже голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українського політв'язня серйозні проблеми зі здоров'ям

У вересні 2019 року Панова звільнили. Захтей досі перебуває в полоні.

Українська політув'язнена із Криму 66-річна Галина Довгополова надіслала записку Олегу Сенцову. "Сьогодні отримав листа від Довгополової Галини. Про неї говорять не так багато", - написав кінорежисер у Facebook, додавши текст послання. Жінка перебуває в СІЗО "Лефортово". Надалі її мають перевести в інше місце.
Зараз ви читаєте новину «ФСБ звинуватила українських громадян у диверсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути