Ексклюзиви
четвер, 22 липня 2021 08:20

Фінансист відкрив континент

Фінансист відкрив континент
У німецькому місті Росток знайшли копію карти флорентійського мореплавця Амеріго Веспуччі. Вона намальована на сторінках видання Novus Mundus 1505 року. Фото: UB Rostock

До португальської столиці Лісабона 22 липня 1502-го повернулися учасники експедиції Амеріго Веспуччі, першовідкривача Нового Світу — сучасної Південної Америки.

Амеріго Веспуччі народився в сім'ї нотаріуса республіки Анастазіо. Вчився торгової та морської справи. Займався банківсько-фінансовими справами родини Медічі. Готував другу і третю експедицій Христофора Колумба. Христофор Колумб незадовго до своєї смерті рекомендував Веспуччі своєму сину як чесну надійну людину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картограф 16 століття зобразив Америку схожою на бумеранг

На запрошення короля Мануеля І в кінці 1500-го Веспуччі здійснив на португальських кораблях два плавання до берегів нового материка. Землі, що їх відкрили Веспуччі й Колумб, їхні сучасники вважали різними частинами світу.

Мореплавець вірив, що відкрив великий півострів, оминувши який можна потрапити в Індійський океан, тому звернувся до іспанського уряду за підтримкою в організації нової експедиції в Індію. Йому відмовили і він пішов служити королю Португалії. 13 травня 1501-го Веспуччі відправився у свою другу експедицію, під час якої досягнув північного узбережжя Бразилії.

Славу в Європі Веспуччі принесли описи відкритих ними земель Нового Світу, викладені у книзі "Записки про подорожі". 1507-го німці Мартін Вальдземюллер і Матіас Рінгман надрукували карту світу. Новий Світ назвали іменем Веспуччі — Америка.

Четверта експедиція мореплавця Христофора Колумба у пошуках нового шляху до Індії розпочалася 3 квітня 1502 -го. У ній взяло участь 4 кораблі з 150 членами екіпажу

Колумб очолював вже три експедиції до Вест-Індії. Відкрив понад 700 островів, Мексиканську затоку, побував на материковій частині Південної та Центральної Америки. Все ж таки хотів знайти новий шлях у Південну Азію, до земель прянощів. Він був упевнений, що такий шлях існує, оскільки спостерігав біля берегів Куби сильну морську течію, що рухалась на захід через Карибське море.

Зараз ви читаєте новину «Фінансист відкрив континент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути