середа, 06 травня 2020 08:20

Філософ очолив національний тиждень непокори

Філософ очолив національний тиждень непокори
Індійського філософа Магатму Ґанді зображено на індійській національній валюті - рупіях. Фото: https://unsplash.com

Індійського філософа і провідника Магатму Ґанді 6 травня 1944-го британці випустили з в'язниці. Заарештували за організацію Національного тижня непокори.

У 45 років Могандаса Карамчанда (1869-1948) почали називати Магатмою, що означає "просвітлений". Отримав юридичну освіту в Лондоні, розмовляв трьома мовами. Повернувшися в Індію, сформулював головний принцип цієї боротьби: ненасильницький опір за незалежність Індії. Ґанді став духовним лідером нації. Після закону про сіль очолює сатьяграху - ненасильницький похід. Сіль виробляли на західному узбережжі Індії понад 5 тис. років. Цю сіль збирали та продавали селяни. Британський уряд ухвалив закон про сіль. Державні компанії могли її виробляти та продавати, всі інші – сплативши величезний податок, 4000 тис. рупій. Сотні тисяч найбідніших індусів втратили роботу.

Магатма Ґанді і 79 його прихильників 12 березня 1930-го вийшли з міста Ахмадабад в Західній Індії. Протестували проти монополії британського уряду на сіль – джерело заробітку бідних індусів. Після Соляного походу Ґанді в Індії почалася кампанія непокори проти влади Британської імперії, колонією якої була на той час Індія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Індії вкрали прах Ґанді

Ґанді прийшов в Данді – на узбережжя Аравійського моря - і зібрав трохи солі, принесеної хвилями. Сіль везли вглиб Індії і випарювали в каструлях, на верандах будинків. Мандрівні торговці продавали її всюди. Того ж дня соляний закон порушили 5 млн індійців. У американських газетах писали, що це "повстання без зброї".

Цей день оголосили Днем початку національного тижня непокори. У великих містах відбувалися багатотисячні демонстрації за незалежну Індію. Тисячі службовців звільнялися. У ніч на 5 травня наряд поліції заарештував Ґанді, а потім – 60 тис. протестувальників. Акції громадянської непокори тривали ще пів року. 15 серпня 1947-го проголошено державну незалежність Індії.

Невідомі викрали останки індійського філософа й державного діяча Магатми Ґанді, які зберігалися в меморіалі, розташованому в центральній частині Індії.

Зараз ви читаєте новину «Філософ очолив національний тиждень непокори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути