понеділок, 02 вересня 2013 16:28

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

Єжи Гофман не зніматиме фільм про Волинську трагедію
7

Фото: Фото: Євген Джумига

1 вересня у приміщенні арт-кафе "Циферблат" польський кінорежисер і сценарист Єжи Гофман зустрівся з одеською публікою. Він приїхав до міста разом з XIV польським кінофестивалем. Гофман презентував свій останній художній фільм "1920. Варшавська битва" та документальну стрічку "Україна. Становлення нації".

О 17:00 у невеликому приміщенні "Циферблату" почали збиратися учасники заходу. Всього на зустріч з режисером прийшло 40-50 осіб. Всі вільні місця були зайняті. Через 20 хвилин прибув Єжи Гофман у супроводі арт-директора кінозалу U-cinema Яна Юсима та інших колег.

Зустріч пройшла у форматі живого діалогу польського метра та одеських шанувальників його творчості. Режисеру задавали питання, які торкалися як його особистого життя, біографії, так і професійної діяльності, відношення до України, перспектив розвитку українського кіно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Василь Шкляр не може знайти режисера для зйомок "Чорного ворона"

Єжи Гофман поділився своїми спогадами про Другу світову війну. У 1939 році йому було лише 7 років і він з сім'єю емігрував на схід Польщі з надією, що німців зупинять. Режисер зазначив, що  сприймав це все як пригоду. Він згадав, що до сьогоднішнього дня пам'ятає запах Червоної армії: "Увійшла Червона армія. Запах її я пам'ятаю по сьогоднішній день. Ти знаєш, чим пахла Червона армія? Дьогтем. Тому що все – і чоботи, і ремені змазували дьогтем".

На питання щодо фільму про Волинську трагедію Єжи Гофман відповів, що не стане знімати фільм про ці події:

"Я вам скажу: я не зніму фільм про Волинські події. Тому що сподіваюсь, що коли вимруть люди, які це пережили з одного та іншого боку остаточно, коли помруть ті, які виховували своїх дітей у взаємній ненависті, відносини між людьми стануть нормальними. Тому що я знаю, що кожна селянська війна була жорстокою".

Єжи Гофман сказав, що хотів би зняти фільм про Тараса Бульбу. Самого Бульбу він охарактеризував так: "Це людина, яка знищила все. Знищив козаків, загинула його дружина, він вбив свого сина. Людина, яка власними руками несла величезні нещастя". На думку Гофмана, саме в цьому полягає суть твору Миколи Гоголя.

Наостанок режисер поділився своїм рецептом доброго кіно: "Треба або дуже любити, або дуже ненавидіти. Або бути дуже "за", або дуже "проти"… Художник вимагає горіння". Слова Єжи Гофмана зустріли гучними аплодисментами.

Зараз ви читаєте новину «Єжи Гофман не зніматиме фільм про Волинську трагедію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути