понеділок, 16 квітня 2012 16:35

Євросуд визнав військовим злочином Катинську трагедію

Євросуд визнав військовим злочином Катинську трагедію
Однак відновлювати розслідування трагедії російська влада не буде. Фото: tsn.ua

Масовий розстріл польських військовополонених під Катинню в 1940 році є військовим злочином. До такого висновку прийшов сьогодні Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), на сайті якого ведеться відеотрансляція із залу суду в Страсбурзі.

Крім того, суд визнав, що російська влада не надала родичам військовополонених достатньої інформації про долю загиблих. У той же час ЄСПЛ не зобов'язав російську владу відновити розслідування трагедії, як того вимагали рідні й близькі розстріляних військовополонених, що скаржаться на неефективність розслідування справи.

Таким чином, суд у Страсбурзі лише частково задовольнив позов польської сторони. В ЄСПЛ було подано дві скарги, які потім об'єднали в одне виробництво. Позивачі - родичі розстріляних польських офіцерів - скаржилися на те, що російська сторона не змогла надати їм інформацію про долю загиблих офіцерів. Проте суд не визнав цей факт достатнім для відновлення розслідування трагедії російською владою.

Нагадаємо, розслідування справи про розстріл польських офіцерів було розпочато в 1990 році. У 2004 р. воно було припинено, а справу закрито. У 2010 р. Держдума прийняла заяву, в якій вказувалося, що розстріл був проведений "за прямою вказівкою Сталіна та інших радянських керівників".

Зараз ви читаєте новину «Євросуд визнав військовим злочином Катинську трагедію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

68

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути