середа, 28 квітня 2010 15:11

Росія розсекретила документи по Катині та опублікувала їх в Інтернеті (ФОТО)

Росія розсекретила документи по Катині та опублікувала їх в Інтернеті (ФОТО)

Електронні версії архівних документів з Катинської справи вперше офіційно опублікували на сайті російського Федерального архівного агентства (Росархів) на прохання президента Дмитра Медведєва.

Рішення про публікацію документів було прийняте президентом Росії Дмитром Медведєвим. Серед опублікованих документів - доповідна записка наркома внутрішніх справ Лаврентія Берії, адресована Йосипу Сталіну. У ній Берія пропонує розглянути справи поляків, які перебувають у таборах НКВС для військовополонених і в'язницях на території України і Білорусії, в особливому порядку "із застосуванням до них вищої міри покарання - розстрілу". Необхідність цих та інших заходів Берія аргументує тим, що колишні польські офіцери ведуть контрреволюційну роботу і антирадянську агітацію.

Крім того, в список опублікованих документів увійшли фрагменти протоколів засідань Політбюро, доповідна записка Микиті Хрущову про ліквідацію облікових справ розстріляних офіцерів й інші папери.

У квітні виповнилося 70 років від дня розстрілу 14 тисяч польських офіцерів у Катині. Питання про цю справу довгий час залишалося джерелом напруженості в російсько-польських відносинах. У 2008 році польській стороні були передані документи з архівів НКВС, а у вересні 2009 року Росія і Польща домовилися про створення спільних центрів вивчення "катинської справи". Водночас родичі катинських офіцерів протягом декількох років добиваються від судів різних інстанцій реабілітації розстріляних під Катинню.

Раніше співголова російсько-польської комісії з складних питань Анатолій Торкунов заявив, що передання Польщі документів не знімає необхідності розсекретити архівні інші папери, пов'язані з Катинню. Голова комітету Держдуми з міжнародних справ Костянтин Косачов оголосив, що Росія повинна відкрити всі архіви щодо Катині.

10 квітня по дорозі на траурні заходи у Катині під Смоленськом розбився літак з польською делегацією. У результаті авіакатастрофи загинув президент Польщі Лех Качиньський, а також майже все військове керівництво країни і багато видатних суспільних діячів держави.

З електронними копіями документів можна ознайомитись на сайті Росархіву.

BBC, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Росія розсекретила документи по Катині та опублікувала їх в Інтернеті (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути