пʼятниця, 19 жовтня 2012 13:42

Єгипетські піраміди будували не раби - знайшли поховання робітників

Єгипетські археологи виявили групу поховань робітників, які працювали на будівництві найбільшої і найзнаменитішої на сьогодні піраміди Стародавнього Єгипту - піраміди Хеопса, повідомив у неділю міністр культури Єгипту Фарук Хосні.

За його словами, вік виявлених гробниць відноситься до часу правління фараонів IV династії (2649-2513 роки до нашої ери). Глава Вищої ради у справах старовини Єгипту Захі Хавас, у свою чергу, заявив про те, що виявлені в районі археологічного комплексу Гіза в безпосередній близькості від Великої піраміди Хеопса могили робітників є черговим спростуванням теорії про те, що піраміди будували раби.

"Якби піраміди будували рабаи, то їх могили не могли б розташовуватися в цій зоні, де гробниці дивляться прямо на Велику піраміду", - сказав Хавас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Александрії знайшли древній храм богині-кішки

Він також додав, що за оцінкою єгипетських вчених, число робітників, зайнятих на будівництві Великої піраміди, не перевищувало десяти тисяч. Хавас пояснив, що багаті сім'ї Верхнього Єгипту і Дельти Нілу щодняробили пожертви на харчування робітників, зайнятих на будівництві пірамід, по 11 телят і 23 ягняти, що звільняло їх від сплати будь-яких податків.

Чергове велике археологічне відкриття в Гізі стало, проте, не першим виявленням могил будівельників пірамід. Перша серія подібних гробниць була відкрита археологами в Гізі ще в 1990 році, відноситься до числа найбільш значущих знахідок 20 і 21 століть. Вони належали робітникам, які будували піраміди Хеопса і Хефрена. Хавасс і його команда раніше також виявили графіті на стінах гробниць робітників, які називали себе "друзями Хеопса", а це, в свою чергу, є ще однією ознакою того, що вони не були рабами.

Відкриття першої гробниці робітників в 1990 році сталося випадково, коли кінь спіткнувся об цегляну споруду в 10 метрах від району поховання.

Зараз ви читаєте новину «Єгипетські піраміди будували не раби - знайшли поховання робітників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути