Ексклюзиви
субота, 25 лютого 2017 09:00

Єдині примірники "Букваря" Івана Федорова зберігаються у Європі та США

Єдині примірники "Букваря" Івана Федорова зберігаються у Європі та США
Зображення апостола Луки в "Апостолі"

25 лютого 1573 року у Львові у монастирі св. Онуфрія Іван Федоров заснував друкарню. Наступного року ній надруковано друге видання "Апостола" — найстарішу книгу на території України. У львівській друкарні також видав "Буквар" накладом близько 2 тис. примірників.

"Апостол" — тексти діянь і послань апостольських. У розлогій післямові Федоров описує всі свої труднощі та невдачі у видавничій справі. Чому не закинув її, хоч як йому було важко, пояснює так: "Маю бо замість рала до мистецької справи свої руки обдаровані, замість жита духовні зерна по всесвіту сіяти, і всім по чину роздавати духовний цей харч". Найбільший його страх був — як постане на Божому Суді, то муситиме відповідати за те, що не використав свого дару. Книгу оздобили гравюрами-заставками із рослинними орнаментами і кінцівками — на завершення глав. Одночасно з "Апостолом" того ж 1574-го видає менше й дешевше "ходове" видання — "Буквар". Це був перший буквар у східних слов'ян. Із видрукованих Федоровичем 2 тис. примірників до нашого часу збереглися два неповних екземпляри — у Королівській бібліотеці Копенгагена та у Гарвардському університеті, що у США.

Народився друкар Іван Федоров між цими роками - 1510-1530. Де саме, точно невідомо. Найпоширеніша версія — у Москві.1553 року будучи дияконом однієї з московських церков, опановував друкарську справу. Взявся облаштовувати друкарню. За 10 років почав друкувати першу в Росії точно датовану книжку — "Апостол". Видав 1 березня 1564-го. Наступного року видав "Часовник". Переписувачі книжок із заздрості підпалили друкарню Федорова. Переслідували його також бояри та вищі чини церкви.1575 — князь Костянтин Острозький призначає диякона Івана Федоровича управителем Дерманського монастиря недалеко від Острога. За два роки в Острозькому замку, поряд із заснованою там академією, почав друк першого повного видання Біблії церковнослов'янською мовою. 20 грудня 1583 Іван Федорович помер у Львові. Його син Іван Переплетник отримав у спадок батькові борги. Похований у львівському монастирі Святого Онуфрія. Наприкінці ХІХ ст. надгробна плита зникла.

Зараз ви читаєте новину «Єдині примірники "Букваря" Івана Федорова зберігаються у Європі та США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути