середа, 11 липня 2018 13:36

Двоє дітей княгині Ольги зникли

Двоє дітей княгині Ольги зникли
Хрещення княгин Ольги. Вона тримала владу в руках півтора десятиліття. Фото: myukraine.org.ua

Київський князь Ігор одружився з донькою боярина Ольгою у 903 році. Єдиною відомою нам дитиною був син Святослав, який народився у 937 році. У деяких документах згадуються ще два імені – Предслава і Володислав. Але далі вони з історії зникають.

Ольга залишилася вдовою при малолітньому синові Святославі в 945 році. Коли її чоловік Ігор Рюрикович зібрав данину з древлян, він вирішив що вони можуть дати більше і повернувся вимагати оплату вдруге. Древляни стратили його, розірвавши навпіл. Святославу на той момент було 7 років.

Із "Повісті временнних літ" відомо, що Ольга жорстоко помстилася древлянам. Вони хотіли одружити Ольгу із своїм князем Малом. Коли прибули посли до Києва, Ольга наказала розтопити баню, закрила їх всередині і підпалила, пише сайт myukraine.org.ua..

Через рік княгиня Ольга взяла в облогу древлянське місто Іскоростень. Облога тривала довго, і Ольга вирішила перемогти древлян хитрістю. Попросила прислати їй по три голуби та по три горобці з кожного двору. Древляни здивувалися такій великодушності та одночасно зрадівши, відправили їй те, що попросила вона. Дружинники відступили, а як опустилась ніч на Іскоростень, вони прив'язали до лапок трут та підпаливши його, випустили птахів на волю. До світанку від міста лишився тільки попіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затишне місто Коростень на Житомирщині – справжнє відкриття для туристів

Померла княгиня 11 липня 969 року. Була похована згідно з християнським звичаєм у київському храмі святого Миколая.

Ольга перша прийняла християнство серед князів Києва. Коли вона приїхала Царгород, імператор зауважив її красу, тому вирішив з нею одружитись. Однак, це не входило у плани княгині. Вона сказала, що одружиться з імператором, але тільки після того, як прийме християнство. А також наголосила, що хоче аби саме імператор був її хресним татом. Після церемонії, коли володар знову нагадав про одруження вона відповіла: "Чи може дочка одружуватись з батьком?".

Однак син Ольги Святослав відмовився приймати християнство. Тому Київська Русь ще сотню років залишилася язичницькою. Решту свого життя княгиня Ольга провела будуючи християнські церкви та монастирі. Так у Йоакимівському літописі згадується про будівництво в Київському акрополі дерев'яного храму святої Софії, а у "Повісті временних літ" говориться про великий київський палац княгині Ольги.

Зараз ви читаєте новину «Двоє дітей княгині Ольги зникли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути