четвер, 26 січня 2023 07:05

Два дні чекали допомоги: в Чорному морі затонув теплохід

Два дні чекали допомоги: в Чорному морі затонув теплохід
"Пам'ять Меркурія" пішов на дно за 10 хв. Рятувальна операція була оголошена тільки 28 січня. ФОТО:https://investigator.org.ua

У Чорному морі 26 січня 2001-го затонув український теплохід "Пам'ять Меркурія". Перевантажене судно здійснювало комерційний рейс зі Стамбула до Євпаторії. Загинуло три члени команди і п'ять пасажирів, зникли безвісти чотири члени команди і вісім пасажирів, втрачено теплохід і вантаж.

На борту перебували 52 людини - 27 членів екіпажу і 25 пасажирів. За версією слідства та свідченнями очевидців, "Пам'ять "Меркурія" прийняла на борт у порту Стамбула 329,6 т вантажу, що на 129,6 т більше, ніж передбачено. За висновком експертизи безпосередньою причиною загибелі судна стали "втрата стійкості у поєднанні з порушенням водонепроникності зовнішнього контуру у зв'язку з його перевантаженням, неправильним розміщенням вантажу".

"Пам'ять Меркурія" повинна була рухатися уздовж берегової лінії, як це передбачено для суден її категорії. Однак бажаючи скоротити відстань, старенький теплохід рушив навпростець. Коли судно почало тонути - команда спустила плоти на воду. Корабель пішов на дно за 10 хв. 20 людей загинули, тіла п'ятьох так іне знайшли. Люди майже два дні провели на плотах у крижаній воді. Рятувальна операція була оголошена тільки 28 січня. Сигнал лиха за невідомих причин не дійшов до рятувальників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суховантаж врізався в пасажирський корабель

Державна міжвідомча комісія причиною катастрофи й загибелі людей назвала порушення правил мореплавство з боку капітана судна, а також портових властей Стамбула та Євпаторії.

Потерпілі - родичі загиблих в катастрофі, члени екіпажу і пасажири 10 років чекали вердикту суду. У квітні 2012-го суд Нахімовського району Севастополя виніс виправдувальний вирок капітану теплохода. А постраждалим відмовили в задоволенні матеріальних і моральних збитків на 7,6 млн грн.

У Чорному морі 7 листопада 1941-го судно "Вірменія" пішло під воду за 4 хв. В нього влучила торпеда, загинуло близько 5 тис. людей. Пошуки судна в Чорному морі почали тільки в 2000-х .

"Вірменію" шукали експедиції трьох країн - України, США та, згодом, Росії. У березні 2020-го на глибині 1,5 км за 30 км від Ялти знайшли корпус теплохода.

Зараз ви читаєте новину «Два дні чекали допомоги: в Чорному морі затонув теплохід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути