вівторок, 20 серпня 2019 13:53

Дорожники розрили курган

Дорожники розрили курган
У ході ремонтних робіт траси H-14 розкопали поховання представників ямної культури II - I тис. до н.е. Фото: tsn.ua

Під трасою Н-14 "Кропивницький-Миколаїв" знайшли поховання, якому понад 4 тис. років. Вчені вважають, що належить представникам ямної культури. Вона була поширена на теренах України в епоху бронзового віку та названа на честь обряду поховання - у ямах без труни.

Поховання виявили будівельники під час ремонтних робіт. Випадково зачепили 2 стародавні кургана та покликали археологів, яким допомогли розкопати знахідку.

Дослідники виявили вхід до погребальної камери, яку закривали кам'яні статуетки - баби. В усипальниці знайшли рештки двох людей-ямників часів біблійного Мойсея, повідомляє ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кургані знайшли 16 поховань

Люди займалися переважно скотарством.

"Це індоєвропейці. Вони були схожі на нас, можливо, були блондинами з блакитними або сірими очима. Якби ця людина потрапила у теперішній час, ми б її не відрізнили від нас. Хіба що за мовою і манерами поведінки", - зазначив керівник експедиції Микола Тупчієнко.

Поруч із небіжчиками знайшли глечики з невідомим вмістом і стародавні побутові речі.

У селищі Ялта поблизу Маріуполя на Донеччині археологічна експедиція виявила знахідки бронзової доби. Дослідили велику ділянку діаметром 40 м і глибиною 1 м. Дослідники перевірили 8 поховань доби бронзи. Це ямна, бабинська і зрубна культури, та одне раннього залізного віку.

Виявили багато різних виробів із кістки, бронзи та кераміки. Найбільш цінною знахідкою став скелет чорногорівця, похованого у позі вершника. Припускають, що покійний був кіммерійцем.

Зараз ви читаєте новину «Дорожники розрили курган». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути