Ексклюзиви
пʼятниця, 21 січня 2022 06:25

"Доки ми готувалися, не спало і "всевидяче око" КГБ" - учасник живого ланцюга

"Доки ми готувалися, не спало і "всевидяче око" КГБ" - учасник живого ланцюга
"Живий ланцюг" у центрі Києва біля будівлі Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка. Фото: radiosvoboda.org

21 січня 1990 року мільйони людей взялися за руки, з'єднавши Івано-Франківськ (через Львів) і Київ і утворивши ланцюг під назвою "Українська хвиля". Як це було, згадує для журналу "Країна" очевидець тих подій Микола Поровський, політик, один із засновників Народного руху України.

Як заважало проведенню акції КДБ? Де взяли тканину для прапорів і за що арештували Поровського?

"Мені доручили відповідати за ділянку Рівне – Житомир. За вказівкою органів із крамниць щезла жовта й синя тканина. Однак ми знайшли знайомих, які показали вихід на підсобку магазину тканин "Білий лебідь" у Рівному. Там нам продали два сувої. Замотали їх у газети.

Щасливий ніс тканину у штаб Народного руху. Сотні жінок шили прапорці на ручних машинках. Хлопці з молодіжки стругали древка", - каже чоловік.

"Доки ми готувалися, не спало і "всевидяче око" КГБ та обком партії. 19 грудня, о п'ятій ранку, в моїй квартирі задеренчав дзвінок: "Срочная телеграмма!" Щойно я відчинив двері, як із-за рогу сходового майданчика вигулькнув міліціонер: "Вас затримано у зв'язку з протиправними діями членів вашої організації". Поїхали в прокуратуру. За годину мене вже допитували у Млинівській прокуратурі, де була відкрита кримінальна справа за наклеп у листівках тримісячної давнини. Привезли мене та ще двох членів Руху. Прокурор намагався довести склад злочину, але звинувачення довелося зняти", - розповідає він.

Всі три автопідприємства Рівного замовлених автобусів не дали, як і передбачали "рухівці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ланцюг Соборності" 2021 – нова сторінка в історії України (PR)

"За кілька днів до проведення Живого ланцюга в місті й області з'явилися листівки. В них йшлося про те, що 21 січня 1924-го помер Ленін і ця дата обрана, щоб спаплюжити його пам'ять. А 21 січня 1918-го "завершилася кривава розправа буржуазного уряду над тисячами робітників "Арсеналу" та їхніми сім'ями. Й організатори святкування сплять і бачать Україну буржуазною, націоналістичною державою, якою вона була в січні 1919 року", - згадує колишній депутат перешкоди, які виникали на шляху проведення ланцюга.

Однак 21 січня 1990-го в центрі міста почали збиратися люди. Радісні, збуджені.

Від Львова до Києва вийшов десь мільйон людей. Ланцюг злуки показав, що Народний рух має загальнонародну підтримку.

Повну версію тексту читайте в журналі "Країна" від 20 січня.

Передплатити ТУТ.

Акцію "Українська хвиля" організував Народний Рух України, який очолював Іван Драч, а головою його Секретаріату був колишній політв'язень Михайло Горинь. Ідею подав дисидент Валентин Мороз, а назву запропонував Олесь Гончар.

Ланцюг починався в Івано-Франківську, від Центрального народного дому - колишньої резиденції парламенту ЗУНР і місця ухвалення Акту злуки, йшов через Стрий, Львів, Тернопіль, Рівне, Житомир до Києва. "Українська хвиля" простягалася на близько 700 км.

Зараз ви читаєте новину «"Доки ми готувалися, не спало і "всевидяче око" КГБ" - учасник живого ланцюга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути