Ексклюзиви
вівторок, 14 листопада 2017 12:29

Дмитро Антонович займався українізацією Чорноморського флоту

Дмитро Антонович займався українізацією Чорноморського флоту
Антонович займався історією мистецтва. Фото: Вікіпедія

14 листопада 1877 року у Києві народився український державний діяч та історик Дмитро Антонович. Його батьком був професор Володимир Антонович.

Антонович навчався у 4-й Київській гімназії та Харківському університеті. Вивчав історію італійського мистецтва та його зв'язки з Україною. Викладав історію мистецтва у Київській мистецькій школі.

1900 року заснував разом із Михайлом Русовим, Левком Мацієвичем, Опанасом Андрієвським, Олександром Коваленком у Харкові Революційну українську партію.

З початком української революції 1917 року став активним членом Центральної ради. У жовтні 1917 їздив до Одеси, Херсона і Миколаєва з'ясовувати можливість українізації Чорноморського флоту. 1918 року був обраний міністром морських справ УНР. Є автором морського прапора УНР. Прапор складався з двох смуг — угорі жовта, внизу — синя; на синій — золотий тризуб і хрест.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан Лепкий планував стати художником

У часи Директорії обіймав посаду міністра мистецтва, був головою дипломатичної місії УНР у Римі та Празі.

1921 року став одним із засновників Українського вільного університету у Відні. Обіймав посаду ректора в 1928–1930 та 1937–1938 роках.

Помер у Празі 12 жовтня 1945 року. В цей час у місті стояли радянські війська. Антонович просив на похоронах співати українські пісні. Чехи порадили цього не робити. Провести жалобну "академію" також не змогли.

Український гуморист Остап Вишня народився 13 жовтня 1889 року на хуторі Чечва Полтавської губернії, нині Охтирський район Сумської області. Є автором гумористичних збірок "Мисливські усмішки", "Вишневі усмішки (сільські)", "Українізуємось", гуморески "Зенітка".

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Антонович займався українізацією Чорноморського флоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути