неділя, 15 жовтня 2023 05:31

Для вбивства Бандери виготовили спеціальний пістолет

Для вбивства Бандери виготовили спеціальний пістолет
Степану Бандері вистрілили в обличчя ціаністим калієм Ілюстрація: argumentua.com

Провідника ОУН Степана Бандеру вбили у Мюнхені, ФРН, 15 жовтня 1959 року. Вбивця діяв з наказу голови КДБ Олександра Шелепіна і першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова.

Того дня Бандера, який переховувався під ім'ям Штефана Попеля, входив до свого будинку по вулиці Kreittmayrstraße 7. На сходовому майданчику між першим і другим поверхом його чатував агент КДБ Богдан Сташинський, що мав псевдонім Олег. При собі тримав спеціального двоствольного пістоля, виготовленого у спецлабораторії КДБ №12. Зброю зарядили ампулами з розчином ціанистого калію. Другий ствол приробили на випадок, якщо довелося би стріляти і в охоронця провідника.

Коли Бандера намагався відчинити двері квартири, убивця підійшов до нього, покликав, наставив в обличчя газету, в якій сховав пістоль, вистрілив двічі та втік. Обидва вдихнули смертельні пари, але Сташинський мав із собою антидот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Задовго до "Новачка" - як розробляли отруту для політичних вбивств

Степана Бандеру знайшли стікаючим кров'ю. Він помер незабаром у кареті швидкої. Лікарі поставили попередній діагноз - серцевий напад. Пізніше, коли виявили сліди ціанистого калію, висунули версію про самогубство, у що знайомі і близькі не вірили.

1961 року Сташинський разом із дружиною утік у Західній Берлін, в американську зону впливу. Родина боялася розправи з боку КДБ. Американці передали його німцям, яким і зізнався у вбивстві лідерів ОУН Лева Ребета і Степана Бандери. 19 жовтня 1962 року йому дали 8 років ув'язнення, з яких відсидів половину, потім "розчинився у повітрі"

Подію довго обговорювали. В СРСР же зазначали, що підстав убивати Бандеру вже не було, а вбивство сфабрикували на Заході, щоб мати привід до нових звинувачень у бік Союзу.

Установча конференція ОУН відбулася у Кракові 10 лютого 1940-го. Прихильники Степана Бандери не визнали чинного голову ОУН полковника Андрія Мельника. Утворили ОУН революційну, або ОУН (б).

Конфлікт між членами організації відбувся після вбивства Євгена Коновальця 1938-го. Його наступником обрали Андрія Мельника, якому надали титул "вождя". Новий ватажок і його прихильники зайняли більш помірковану та авторитаристську позицію щодо українського питання. Молоді українці, яких випустили з польських тюрем після захоплення країни німцями, залишалися на позиціях інтегрального націоналізму Дмитра Донцова. Погляди членів на подальшу діяльність не сходились кардинально, що призвело до розколу.

Зараз ви читаєте новину «Для вбивства Бандери виготовили спеціальний пістолет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути