субота, 10 лютого 2024 05:30

Частина націоналістів виступила проти свого лідера

Частина націоналістів виступила проти свого лідера
Андрій Мельник та Степан Бандера (в центрі) вперше зустрілися після розколу на могилі Євгена Коновальця в Роттердамі Фото: istpravda.com.ua

Установча конференція ОУН відбулася у Кракові 10 лютого 1940-го. Прихильники Степана Бандери не визнали чинного голову ОУН полковника Андрія Мельника. Утворили ОУН революційну, або ОУН (б).

"Свідомі свого обов'язку й історичної відповідальности за чистоту націоналістичної ідеї й перемогу Української Національної Революції – ми провідники та члени крайових екзекутів Організації українських націоналістів на Ззахідних українських землях і на українських землях під Німеччиною та провідний актив ОУН - згідно з волею тих націоналістичних кадрів, якими проводимо, – віддаємо кермуо Організації Українських Націоналістів до рук Степана Бандери і тих, яких він покличе", - підписали акт деякі учасники.

Конфлікт між членами організації відбувся після вбивства Євгена Коновальця 1938-го. Його наступником обрали Андрія Мельника, якому надали титул "вождя". Новий ватажок і його прихильники зайняли більш помірковану та авторитаристську позицію щодо українського питання. Молоді українці, яких випустили з польських тюрем після захоплення країни німцями, залишалися на позиціях інтегрального націоналізму Дмитра Донцова. Погляди членів на подальшу діяльність не сходились кардинально, що призвело до розколу.

За істориком ОУН (б) Петром Мірчуком мельниківці вбачали розкол у прагненні революційно налаштованої молоді до влади. Ті ж, у свою чергу, не сприймали рух мельниківців до співпраці з нацистською Німеччиною та її спецслужбами, прагнули розраховувати на власні сили та сили поневолених, а не пануючих народів. Не досягли згоди і щодо діяльності проти радянської влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Степану Бандері — 111: 5 найцікавіших фактів про життя голови проводу ОУН

5 квітня Степан Бандера та Андрій Мельник зустрілись у Римі. Ватажок молодих націоналістів вимагав передачі йому влади за рішенням 10 лютого. Той, у свою чергу, заявив, що на Бандеру чекає Революційний трибунал ОУН. Звинуватив його в умисній підготовці розколу. Так і розійшлися, надалі лише листувалися.

"10 лютого ми залишили слова, а взялися за діло. Висунений революційний Провід ОУН на ініціативній нараді відвернувся від кліки в ПУНі та її починів і сам зачав кермувати найістотнішими частинами та галузями діяльності ОУН", - писав Бандера Мельнику 10 серпня 1940-го.

За місяць Степана Бандеру виключать із ОУН, але це не матиме значення. Близько 80% ОУНівців в Галичині та 60% на Волині встануть на його сторону. Мельниківці ж закріпляться в Буковині. Остаточно розкол відбудеться у квітні 1941-го. Тоді ОУН (б) проведе власний II Великий збір українських націоналістів, який і оформить незалежну гілку організації.

Конгрес представників націоналістичних організацій завершився у Відні 3 лютого 1929-го. На ньому створили Організацію українських націоналістів. Головою обрали полковника армії УНР Євгена Коновальця.

ОУН виникла як підпільна. Об'єднала Українську військову організацію, Союз визволення України та чисельні молодіжні товариства, засновані у Чехословаччині.

Зараз ви читаєте новину «Частина націоналістів виступила проти свого лідера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути