середа, 01 січня 2020 12:10

Степану Бандері 111: 5 найцікавіших фактів про життя голови проводу ОУН
9

Степан Бандера у скаутській формі.
Бандера народився 1 січня 1909 -го у селі Старий Угринів на Івано-Франківщині. 1928-го переїхав у Львів. Навчався у Високій Політехнічній Школі, зараз – "Львівська політехніка". У 1932-му Степан Бандера приєднався до визвольного руху України.
У 1941-му Степана Бандеру обрали головою Проводу ОУН. Після проголошення "Акту Відновлення Української Держави", його схопили нацисти і ув'язнили в концтаборі "Заксенгавзен". Там він був до 1944-му. А 15 жовтня 1959-го у Мюнхені Бандеру вбив агент радянського КДБ Богдан Сташинський.
У 1934-му Бандеру заарештували польською поліцією і засудили до довічного ув'язнення. В 1939-му охорона і адміністрація в'язниці, в якій відбував термін голова ОУН, втекли через критичну ситуацію на фронті, Степан Бандера разом з іншими в'язнями вийшов на свободу.
Бандера із сім'єю.

1 січня українці відзначають День народження голови проводу Організації українських націоналістів (ОУН (Б)) Степана Бандери.

Бандера народився 1 січня 1909 -го у селі Старий Угринів на Івано-Франківщині. 1928-го переїхав у Львів. Навчався у Високій Політехнічній Школі, зараз – "Львівська політехніка". У 1932-му Степан Бандера приєднався до визвольного руху України. Виконував обов'язки крайового провідника Організації українських націоналістів. В 1933-му повноцінно зайняв цей пост та очолив ОУН Західної України.

Під керівництвом Бандери ОУН здійснили три найгучніших політичних вбивства в своїй історії. Зокрема ліквідували Олексія Майлова, агента НКВС і секретаря посольства СРСР у Львові. У 1934-му Бандеру заарештували польською поліцією і засудили до довічного ув'язнення. В 1939-му охорона і адміністрація в'язниці, в якій відбував термін голова ОУН, втекли через критичну ситуацію на фронті, Степан Бандера разом з іншими в'язнями вийшов на свободу.

У 1941-му Степана Бандеру обрали головою Проводу ОУН. Після проголошення "Акту Відновлення Української Держави", його схопили нацисти і ув'язнили в концтаборі "Заксенгавзен". Там він був до 1944-му. А 15 жовтня 1959-го у Мюнхені Бандеру вбив агент радянського КДБ Богдан Сташинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зруйнуємо старий порядок - влада звернулась до українців

Gazeta.ua підготувала підбірку із 5 цікавих фактів про життя національного героя.

1. Бандера народився у родині сільського священика. Тато Бандери, отець Андрій роздавав селянам зброю під час Першої світової війни, служив капеланом в Українській галицькій армії (УГА). За проукраїнську діяльність сім'ю Андрія Бандери вислали зі Станіславщини на Львівщину, де Степан закінчує Стрийську гімназію. У 12 років Степан втратив матір. Мирослава Бандера хворіла на сухоти.

2. Під час навчання Степан хотів вступити у українську скаутську організацію "Пласт". Проте прийняли його в "Пласт" з третього разу. Через хворобу суглобів йому двічі відмовляли у вступі. Також Бандера був низького росту і непомітний. Проте мав непересічну харизму.

3.Під час Варшавського процесу у 1934-го сталася кумедна ситуація. Коли Бандеру вводили в судову залу, українські адвокати та громадськість на знак того, що це лідер українських націоналістів, вітали його стоячи. Польські судді, які не бачили, хто входить, подумали, що це хтось із високих польських чиновників і теж встали зі своїх стільців.

4. Майже всі члени сім'ї Степана Бандери трагічно загинули під час війни або перебували в концтаборах. Молодший брат Богдан очолював загін опору нацистській окупації і загинув у 1943-му. Інших двох братів – Олександра і Василя у 1942 році вбили польські наглядачі у концтаборі Аушвіц. Батька Бандери, Андрія Бандеру вбила радянська влада. Двох сестер – Оксану та Марту-Марію у 1941-му заарештовали і заслали до Сибіру. Там померла Оксана. Ще одна сестра – Володимира – також перебувала у радянських виправно-трудових таборах від 1946 до 1956 року.

5. Бандера був хорошим батьком та сім'янином. Мав трьох дітей, а його дружина – Ярослава Бандера (Опаровська) допомагала у визвольній боротьбі. Коли Бандера був заарештований, дружина із тримісячною донькою Наталкою перебрались до Берліна, аби бути ближчими до нього. Радянські спецслужби полювали не лише за провідником національного руху, а й за його дітьми. Наприклад, до 1948 року сім'я шість разів змінюватиме місця проживання: Берлін, Інсбрук, Зеєфельд, Мюнхен, Гільдесгайм, Штарнберг.

21 грудня 2019 року в день 140-ї річниці народження диктатора Йосипа Сталіна у Києві відбулася науково-практична конференція "Й.В. Сталін і революційне перетворення світу". "Повернення культу Сталіна в Росії починалося з того, що влада не помічала спрямованих на це "громадських" ініціатив, а потім і сама взялася за його розкрутку" - написав нардеп Володимир В'ятрович у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Степану Бандері 111: 5 найцікавіших фактів про життя голови проводу ОУН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути