вівторок, 11 грудня 2018 12:41

Дітей, убитих божевільною, видали за жертв українських вояків

Дітей, убитих божевільною, видали за жертв українських вояків
Поляки використовували фото вбитих дітей, щоб звинуватити українців. Фото: wikipedia

У ніч з 11 на 12 грудня 1923-го жінка з циганського табору поблизу села Антонювка біля Радома у Польщі Маріанна Долінська вбила 4 своїх дітей. Вона була у стані божевілля і повісила їх на дереві.

За тиждень до вбивства чоловіка Долінської арештували за крадіжку. Вона залишилася з дітьми без засобів для існування. Жінка не отримала допомоги з боку місцевої ромської та польської громади та тинялася з дітьми замерзаючими болотами. Від безвиході в неї стався психічний розлад. 11 грудня 1923-го близько восьмої вечора вона повісила на дереві 4 дітей, яких не могла прогодувати: 6-місячну Зофію, 3-річного Антонія, 5-річну Броніславу і 7-річного Стефана. Наступного дня Маріанна Долінська прийшла до поліцейської дільниці Родома і зізналася у скоєному.

Її заарештували, поліцейський фотограф зробив знімки дітей, яких вона повісила. Жінку обстежували польські психіатри. Для нагляду та лікування її направили до психіатричної лікарні у Творках. Долінською зайнявся директор закладу Вітольд Луневський. Хвора впадала у ступор на кілька днів або намагалася нанести собі поранення. Вона померла 1928-го й була похована на цвинтарі лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, хто фінансує антиукраїнські акції у Польщі

У рік смерті своєї пацієнтки Луневський опублікував у медичному журналі "Психіатричний щорічник" статтю "Маніакально-депресивний психоз у судово-психіатричній казуїстиці". Праця містила описи злочинів, скоєних хворими. Для прикладу психіатр розмістив фото дітей, вбитих Долінською. Іншу фотографію вбитих дітей опублікували у підручнику з судової медицини 1948-го.

Із невідомих причин, третій варіант фотографії повішених дітей використали для звинувачення бійців Української повстанської армії. Фото опублікували у вроцлавському журналі "На рубежі" із підписом "Польські діти, замучені та вбиті загоном Української повстанської армії в околиці села Козова у Тарнопольському воєводстві восени 1943-го (із зібрання Станіслава Кшаклєвського)". Згодом фото вбитих дітей з'являлося у польських публікаціях зі звинуваченнями на адресу українців.

Історик Григорій Купріянович вважає, що у Польщі люблінський воєвода Пшемислав Чарнек розв'язав антиукраїнську облаву. Вона подібна до націоналістичних переслідувань у 1920-1930-х.

Зараз ви читаєте новину «Дітей, убитих божевільною, видали за жертв українських вояків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути